Земеделската комисия одобри проект на закон те да бъдат изключени от контрола на НАП

Остър спор за контрола върху ведомствените бензиностанции предстои в Народното събрание, след като късно в сряда парламентарната земеделска комисия подкрепи предложения за промяна в Закона за ДДС, внесени от червения депутат Румен Йончев и група народни представители. Според проекта земеделските ведомствени бензиностанции трябва да бъдат освободени от изискването да монтират нивомери и да поддържат връзка с НАП.

Предложението е подкрепено от 12 депутати от всички парламентарни групи без шестимата членове на комисията от ГЕРБ, които са гласували "въздържал се". Те не са взели участие и в дебатите, съобщи БНР. Водеща по този проектозакон е комисията по бюджет и финанси, която още не е излязла със становище. Не е ясно и как биха се развили дебатите при обсъждане на промените в пленарна зала.

Дискусията в сряда е втора поред в земеделската комисия. Задължението ведомствените бензиностанции да монтират измервателни уреди и да подават данни за движението на горивата беше прокарано с промени в Закона за ДДС в края на миналата година. Това стана чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета в последните работни на декември, а новите правила влязоха в сила още от 1 януари.

Срещу задължението за по-строг контрол на горивата остро възразиха земеделските асоциации. Както "Сега" писа неотдавна, по техни сметки разходът за връзката с НАП, който трябва да направи един производител, достига 15 хил. лв. Според фермерите това е непосилно за по-малките земеделски стопанства, за които тази сума неколкократно надхвърля получаваната държавна помощ за земеделско гориво с намалена акцизна ставка. С този аргумент депутати от БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Атака" и АБВ внесоха законовите промени, които да освободят фермерите от задължението да монтират фискални уреди на резервоарите за гориво. На срещата на правителството с бизнеса миналата седмица обаче премиерът Бойко Борисов заяви категорично, че няма да отстъпи за свързването на земеделските производители с НАП. Според него цената за един обект е около 5 хил. лв.

Държавата губи между 1.1 и 1.2 млрд. лева годишно от неплатени данъци на горива, се сочи в анализ на Министерството на финансите, който бе представен пред земеделската парламентарна комисия. Най-големите злоупотреби стават в секторите "селско стопанство" и "транспорт", където фирмите масово използват бензиностанции за собствени нужди. При средно потребление на дизелово гориво от 3.391 млрд. литра годишно декларираните доставки са за 2.163 млрд. литра. На практика не се декларират над 1.228 млрд. литра дизел, или около 36.2%, се посочва в доклада. Ведомствените бензиностанции се изчисляват на около 30 000, но държавата реално не знае колко точно са те и с какви резервоари разполагат.

Обработваемата земя в България е 37 - 38 милиона декара. 7.3 л е утвърдената разходна норма нафта на декар. Годишно земеделието потребява по 280 милиона тона. Излиза, че 100% от потребителите на горива в земеделието са престъпници, изтъкна председателят на земеделската комисия в НС Румен Христов, цитиран от Инвестор. "Проверете във вашите данъчни складове. Няма камион, който да излезе, без да бъде платено горивото предварително с акциз. Откъде идва горивото в тези цистерни и защо не го подхванете? Ако някой кара в тези ведомствени бензиностанции контрабандно гориво, хванете го този някой", препоръча той на Министерството на финансите.

Прочетено: 1364