Всички собственици на съоръжения за съхранение и зареждане с течни горива за собствени нужди да подават информация в Националната агенция за приходите. Това предвижда проектът на наредба, публикуван от финансовото министерство. С наредбата трябва да се уреди начинът на отчитане и контрол на т. нар. "ведомствени бензиностанции".

Проектът на наредбата предвижда всички, които имат съдове за зареждане на течни горива за собствени нужди, да подадат информация по електронен път в приходната агенция. Те трябва да съобщят за броя, вида и вместимостта на съдовете за течни горива, местонахождението им и видовете техника, които се зарежда със съхраняваните в тях горива. Ако става дума за мобилна цистерна, трябва да бъде посочен и регистрационният й номер. Информацията може да бъде подадена чрез електронен подпис или персонален идентификационен код, а срокът е две седмици от влизане в сила на наредбата. За всяка промяна ще има 7-дневен срок за подаване на новата информация.

От финансовото министерство обясняват, че изискванията няма да доведат до допълнителни разходи за собствениците на съдове за течни горива. Целта е всички съдове и съоръжения да бъдат описани, за да бъдат предвидени последващи мерки за контрол.

Прочетено: 1105