България все още има шанс да получи руски газ по Черно море въпреки спирането на "Южен поток", като се спазват европейските правила, смята Томислав Дончев. Проектът „Южен поток“ „няма как да се случи в първоначалния си вариант“, поради сблъсъка с европейските правила за либерален пазар, но България все още има шанс да получи руски газ по Черно море, каза по БНР вицепремиерът.  "Въпросът е дали част от проекта, и специално морската му част все още би следвало да бъде считана за актуална. Коментираме по принцип - от икономическа и от политическа гледна точка", обясни Дончев. Според него не противоречи на европейското законодателство това да се купува газ на брега на морето, който е част от територията на Европейския съюз.

Техническите и икономически детайли по предложения от България газов хъб трябва да бъдат изчистени в следващите месеци. Прогнозната стойност за изграждане на газовия хъб на територията на България е 2,2 млрд. евро, става ясно от проекта, представен от министър-председателя Бойко Борисов на срещата на високо равнище на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, която се проведе в София. 

След срещата еврокомисарят по енергийния съюз Марош Шефчович каза, че всички държави, които са част от Централна и Югоизточна Европа трябва да имат поне 3 източника на газ. Бойко Борисов допълни, че България си поставя една единствена цел – ниска цена на газ. По думите му „Южен поток” не е прекратен към днешна дата. Шефчович коментира, че е имало момент на изненада при спирането на „Южен поток”, както и намерението да се построи „Турски поток”. „Имаме впечатлението, че комуникацията за такива проекти трябва да става по утвърдените канали, а това не стана така и за това бяхме изненадани“, посочи той, цитиран от "Фокус".

 

Прочетено: 2696