100 лв. глоба на декар заплашва търговските дружества с чуждо участие, които притежават земеделска земя. Това решиха вчера депутатите от земеделската комисия при второто четене на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Санкцията скача до 300 лв./дка, ако 3 месеца след влизането в сила на закона въпросните дружества все още са собственици на земите.

През април 2014 г. бе въведена забрана да купуват земеделски земи дружества, чиито съдружници или акционери са чужденци или са регистрирани в офшорни зони. Санкция за неспазването й обаче не бе разписана. Вчера от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се опитаха да прокарат текст, който изключва от ограничението публични дружества, чиито акции се търгуват на българската и европейските фондови борси. "Редица фирми ще трябва да продадат земите си, за да не бъдат глобени, дори само при една тяхна акция, купена от чужденец", мотивираха се работодателите. Депутатите обаче отхвърлиха предложението с мотива, че то цели да заобиколи закона и от него няма как да се изключат офшорките. Прие се само удължаване на първоначално предвидения срок за налагане на глобата - от 1 май на 1 октомври т.г. 

Рентите от т.нар. "бели петна" - непотърсени от собствениците обработваеми земи, които попадат в уедрените масиви на фермерите - ще се плащат от земеделците по сметка в областните дирекции "Земеделие", а не както досега - по банкова сметка на общините, решиха още депутатите. Собствениците ще могат да си поискат парите в срок от 10 г., а не до 3 г., както е сега. С поправките се урежда и редът за отдаване под наем на полските пътища и неизползваемите канали, които от години се разорават, но за тях не се плащат ренти на общините. Занапред шефовете на областните служби по земеделие ще отправят искане до кметовете да определят цена за ползване на тези имоти. Ако това не стане до седмица, областните земеделски директори ще определят сума в размер на средното годишно рентно плащане на землището.

Прочетено: 1337