Хората ще могат да изтеглят влоговете си от Фонда за гарантиране на влогове в размер до 196 хил. лв. до 7 работни дни, след като те са станали недостъпни. Това е записано в новия Закон за гарантиране на влоговете, който бе приет на първо четене от Народното събрание.

Гарантираната сума остава непроменена - 196 хил. лв. /100 хил. евро/, но се въвеждат временни по-високи прагове. Те са до 250 хил. лв., ще имат срок от 3 месеца и ще важат при продажба на имот, сключване на брак, развод, прекратяване на трудово или служебно правоотношение, инвалидност или смърт, получаване на застрахователно обезщетение.

Суми под 20 лв. няма да бъдат изплащани, ако по влогът не е имало операции в рамките на 2 години.

Новите текстове позволяват на фонда да покрива недостиг на средства за изплащане на гарантирани депозити чрез заеми от държавния бюджет. Тези заеми могат да се вземат след решение на Министерски съвет и да бъдат обезпечавани с гаранция, издадена от Министерски съвет за сметка на държавата.

Сред промените в новия закон са и годишните вноски на банките във фонда. Те ще се определят на база гарантираните влогове и степента на риска, поет от съответната банка.

Фондът също така ще може да емитира дългови ценни книжа, както и да оказва ликвидна подкрепа на закъсали банки.

Предстои законът да бъде гласуван на второ четене в Пленарна зала.

Прочетено: 701