Бизнес активността в 19-те страни, които използват еврото, се покачва през февруари, показаха предварителните данни на Markit Economics, публикувани в петък. Новината е знак, че икономиката на региона се подобрява леко, докато политиците се борят с двойната заплаха от спадащи цени и обновената несигурност за бъдещето на Гърция в еврозоната.

Индексът на мениджърите по покупките за валутния блок нарасна до 53,5 пункта през февруари от 52,6 пункта месец по-рано. Достигнатото равнище е най-високото в последните седем месеца. Всички стойности над 50 пункта показват разширение на стопанската дейност.

"Икономическият растеж е все по-необходим и изглежда ще получи допълнителен тласък през следващите месеци", заяви Крис Уилямсън, главен икономист на Markit, цитиран от MarketWatch.

Цените на стоките и услугите обаче продължават да падат, подчертавайки предизвикателството пред Европейската централна банка (ЕЦБ) в нейните усилия да ускори годишната инфлация в еврозоната обратно към целта си за малко под 2%. Инфлацията в блока се забави до 0,6% на годишна база през януари, което накара ЕЦБ да анонсира началото на програма за количествено облекчаване от март.

Финансовите министри от еврозоната се срещат в Брюксел в петък за нов опит да сложат край на задънената улица между новото крайноляво правителство на Гърция и нейните кредитори от еврозоната. Атина държи на позицията си, че се нуждае от прекратяване на строгите икономии, наложени като условие за стотиците милиарди евро помощи. Водените от Германия кредитори обаче са категорични, че Гърция трябва да продължи напред с така необходимите реформи, за да съживи проблемната си икономика.

Непосредствено след представянето на данните едно евро се разменя за 1,1319 долара.

Прочетено: 819