Износът на българско вино за Китай се е увеличил през изминалата година. В същото време обаче, руският пазар се е свил значително. Констатациите направи директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев по време на откриването на изложбата "Винария" в Международния панаир в Пловдив, предава Българска Телеграфна Агенция.

През миналата 2014 година за Китай са изнесени над пет милиона литра вино, а за САЩ - над 1 млн. литра. Една от главните причини са наложените санкции на Русия, въпреки че виното не е сред засегнатите от ембаргото стоки. Проблемната зона в случая е невъзможният транспорт през Украйна, който очертава като възможни маршрути тези през Прибалтийските републики. Коев обясни още, че по този начин продукта се оскъпява и добави: "Често руските търговци на вино изобщо не поръчват. Заради спада на руската рубла пазарът се сви". По думи на директорът на ИАЛВ ако до 2014 г. между 45-50%  от винения експорт на България е бил за Руската федерация, то сега ситуацията е силно утежнена.

Инженер Коев обасни още, че 2014 г. е с най-лоша реколта за лозарите и винарите през последните три десетилетия: "Ако през 2013 г. са били произведени 250 хил. тона грозде, то през миналата година количествата са били едва 109 хил. тона". Аналогично, производството на вино също се е свило: от 172.5 млн. литра през 2013 г. на 76.2 млн. литра през миналата година. "Това е значителен спад, но нямаме притеснения, че ще изпаднем от винената карта на света", заключи Коев.

Директорът на ИАЛВ не пропусна да добави и позитивите: "Винените предприятия у нас се увеличават и спечелените от тях международни отличия през миналата година са над 150". Според него тенденцията за лош имидж на българските вина, като некачествени, вече е отшумяла. "Не може да се говори, че продаваме евтино, тъй като страни като Чили, Аржентина, Република Южна Африка, Нова Зеландия, Австралия, Италия и Испания предлагат наливно качествено вино по 0.30 евро, нашите вина за износ са по 0.75-1.20 евро", обясни инж. Коев. Той не отрече, че конкуренцията е огромна, но добави, че вече има сортове, при които добивите са от 3 до 5 тона от декар. По този начин пък себестойността се понижава. "Българските вина са ценени от потребителите и едва 5% от  консумираното у нас вино е от внос", каза в заключение директорът.

Насоката за развитие на износа на българско вино бе допълнена и от председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той увери, че продължават инвестициите в избите и маркетинговата дейност. Той не отрече, че кризата се отразява и в този бранш, но обеща, че всички ангажирани страни гледат напред.

 

Прочетено: 891