Всеки пети работодател има нагласи за наемане на нови служители през следващото тримесечие. Това показват данните от традиционното допитване до работодатели на компанията за подбор Manpower. Общо 18% от анкетираните 752 фирми споделят, че предвиждат да увеличат персонала си, което е ръст от 5 процентни пункта спрямо първите три месеца на 2015 г. и с процентен пункт по-малко в сравнение със същото тримесечие година по-рано. Затова и от Manpower коментират, че наемането на нови служители ще "продължи с предпазливо оптимистично темпо". Оптимистични, но предпазливи са нагласите, които засичат и представителите на няколко други компании за подбор на кадри в България (виж карето с блиц анкетата).

Повече стабилност
Все още основната част от работодателите, участвали в допитването на Manpower - 76% не планират да правят промени в броя на служителите си. В същото време обаче едва 4% отговарят, че обмислят съкращения, което е най-ниският резултат от началото на 2014 г. 
Така обобщените резултати от новата анкета на Manpower показват, че нетната заетост за следващото тримесечие, която се получава от разликата между плановете за наемане и съкращаване, вече достига 14%. Ако тази стойност се коригира спрямо сезонните колебания, се понижава до 9%, но като цяло е съпоставима с резултатите от същия период на предходната година и по-скоро е показателна за известно стабилизиране на пазара на труда. Като цяло прогнозите за наемане са с положителен знак за всички региони и размери на компании, както и за 8 от 10 сектора, включени в изследването.

По региони
И през второто тримесечие на 2015 г. работодателите от региона на Пловдив очакват най-висок ръст на наемане на нови служители (12%), което е с два процентни пункта по-малко спрямо първото тримесечие. След тях се нареждат работодателите от Варна (11%), София и Русе (10%). Най-слабите нива на наемане предвиждат компаниите от Бургас, където очакваният прираст на работните места е едва 1%.

По сектори
Проучването на Manpower показва, че най-оптимистични са намеренията за наемане на нови служители при работодателите от сферата на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, където се очаква ръст от 15%. Прогнозата за сектора "Транспорт, складове и комуникации" леко намалява до 15% в сравнение с миналото тримесечие, но средата за наемане ще остане благоприятна, сочи проучването. Оптимистични очаквания са отчетени и при работодателите в производствената (13%) и строителната сфера (12%). От общо 10-те сектора, включени в изследването, с отрицателни показатели са само "Минно дело (-2%) и "Електричество, вода и газ" (-4%).

Големи vs. малки компании
Най-големи очаквания за наемане на служители споделят представителите на големи компании (16%), следвани от малките и микро компаниите (12%). При средните компании прогнозираният ръст е 10%. На годишна база прогнозите са малко по-слаби, както при микропредприятията, така и в категорията на големите организации – със съответно с 3 и 2 процентни пункта. Прогнозата при малките фирми обаче е с 5 процентни пункта по-добра, доакто при средните няма промяна.

Какви са нагласите на работодателите за наемане на нови служители през Q2 2015 г.?
Блиц анкета сред представители на агенции за подбор

 
Активност ще има в традиционно динамични сектори
През следващото тримесечие компаниите с нагласи да назначават нови служители, очакваме основно да са от сектори, които последните години са по традиция динамични - бързоооборотни стоки, фармация, центрове за изнесени услуги, информационни и инженерингови технологии, автобомилостроене и т.н. Наред с разширяване на съществуващите операции в тези сектори, наблюдаваме и стартиране на нови инвестиции, покрай които се очаква да има сериозен подбор на персонал. Раздвижване по линия на наемане на нови служители, предвиждаме и във връзка с усвоените средства за програмния период 2014-2020 и новия план за инвестиции на ЕК в транспорт, инфраструктура, енергийна ефективност, иновации, образование и инженерингови технологии. В същото време, като резултат от преструктурирания, сливания или придобивания, които се случиха през миналата година има и индустрии, в които можем да очакваме освобождаване на служители- основно това са секторите финансови услуги и телекомуникации.

Анна Вдовичина, старши консултант в компанията за човешки ресурси AIMS Human Capital
 
Бизнесът все още няма усещане за стабилност
Както и в последната година, търсене на нови служители ще има в областта на аутсорсинга, разработката на софтуер, производството - най-вече в областта на електрониката и автомобилостроенето, както и някои ритейл вериги. Целите за наемане на нови служители, за останалите сектори за 2015 г., като цяло са по-ниски в сравнение с предходната. Причината е, че бизнесът все още няма усещане за достатъчно стабилност - и икономическа, и политическа. Това ще окаже влияние и върху следващото тримесечие, когато основната тенденция ще е задържане на статуквото. Ако има съкращения, те по-скоро ще са частни случаи, свързани с влошаване на финансовото състояние на конкретната компания. В частност, през следващото тримесечие може да има "сезонно" движение на финансово-счетоводни специалисти, с оглед на това, че през март приключва годишното финансово отчитане на компаниите. Но няма да има и масово търсене на нови служители. Компаниите по-скоро ще задържат или подменят служители, т.е. няма сериозна тенденция към увеличаване на персонала.

Ирена Жотева, управляващ съдружник в HILL International
 
Търсенето ще е по-активно спрямо миналата година
Използвайки наблюденията ни на пазара на труда, на база заявки за подбор на персонал от нашите партньори, както и на база дискусии с потенциални наши партньори, преобладаващите нагласи на работодателите за следващото тримесечие са за разширяване на екипите и наемане на персонал. Търсенето на кадри дори ще бъде по-активно в сравнение със същия период на предходната година. По традиция най-аткивни са секторите ИТ и финанси, но вече има раздвижване и в областта на производството и търговията.

Марина Найкова, оперативен мениджър в компаняита за подбор Easyconsult

Прочетено: 990