Скоро ще бъде възможно изцяло електронно кандидатстване по проекти по новата ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Това обяви Ивелина Пенева, и.д. заместник-главен директор на дирекция "Европейски фонд за конкурентоспособност" към Министерството на финансите. Тя анонсира създаването на Информационна система за управление и наблюдение (т.нар. ИСУН 2020), чието стартиране ще направи възможно онлайн подаването на документи.

Пенева заяви, че във ведомството се работи в посока оптимизиране на процедурите за кандидатстване, като идеята е да се обхванат по-голям брой потенциални участници. Конкретните изисквания все още са в процес на изработване. Предстои провеждането на разяснителна кампания –  информационни дни, популязириращи новата ОП в по-големите градове, както и обучения за потенциалните бенефициенти.

Относно изпълнението на старата програма, Пенева обяви, че договорените средства по нея са 2.24 млрд. лв., от тях приключените проекти са на стойност 817 млн. лв. или 35 % от договорените средства. В процес на изпълнение са договори на обща стойност 1.5 млрд. лв. Това е един голям остатък, който предстои да бъде заявен и да очаква плащане от Брюксел до края на годината, а паралелно стартира и новата ОП, заяви Пенева. Затова икономическото ведомство е предприело мерки за оптимизиране на процедурите и за наблюдение на рисковите проекти, както и своевременно подпомагане на бенефициентите, добави тя.

"Има заведени доста дела от страна на фирми със спечелени или отхвърлени проекти по ОП "Конкурентоспособност" за периода 2007-2013 г. Те са в процес на разглеждане и по тях все още няма решение. По същата програма има наддоговаряне с около 3%, което е в такъв размер, че да няма загуба на средства", поясни Людмила Тозева, началник-отдел "Програмиране" към Главна дирекция "Европейски фондове за Конкурентоспособност" в Министерството на икономиката.

Прочетено: 703