Земеделието и туризмът могат да направят икономическа революция в България, заяви пред БНТ посланикът на Израел в София Шаул Камиса Раз. Повод за коментара е предложение на дипломата за развитието на Северозапада.

Според него по отношение на развитието си в областта на земеделието България прилича на Израел в първите му 30 години. Страната не е много богата на ресурси, но продуктите, произвеждани у нас, могат да се превърнат в икономически двигател, смята той. Според него другият фактор това да се случи е туризмът, а двата фактора се съчетават превъзходно.

Шаул Камиса Раз обясни, че в Израел благодарение на технологичната модернизация и превръщането на селищата в по-атрактивни за туристите израелците са се научили да съчетават двете неща заедно и сега много младежи, напуснали тези региони, се завръщат.

“Израел постигна трансформация от пустиня в рай, а България в базата си изглежда като рай. Български продукти от най-високо качество могат да пристигат до всеки пазар в света. Те ще бъдат посланиците ви в цял свят”, каза Шаул Камиса Раз.

По негово мнение съчетанието от земеделие и туризъм на територията на Северозапада ще оживи региона. Там могат да се развиват проекти в областта на земеделския туризъм. Така посетителите не само ще разглеждат забележителностите, но и ще участват в дегустации, изложения, събития.

За пример посланикът даде земеделски влак, с който да се посещават различни местни производители - на мед, на домати или на вино например. В същото време къщите могат да се ремонтират в автентичен български стил и да предлагат настаняване, вместо да имат по 3-4 празни стаи. Домакините могат да показват традиционния български бит и да произвеждат традиционна храна.

Израелските туристи в България се увеличават и се интересуват не само от морето и ските, но и от селата, от земеделието, от избите, каза посланикът. По негови наблюдения голяма част от безработните в региона нямат професионално познание, затова всички бъдещи проекти в Северозапада ще имат нужда от професионална ръка, коментира Шаул Камиса Раз.

Прочетено: 1208