През 2014-а Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е отпуснала 610 млн. евро на България, което е с около 123 процента повече от предходната 2013-а, когато са били отпуснати 449 млн. евро, това заяви Ласло Бараняй, вицепрезидент на институцията. За периода на работата си у нас – 1992-2014-а, тя е кредитирала проекти на обща стойност от 4.3 млрд. евро.

През настоящата година приоритетите в работата на ЕИБ обхващат съфинансиране на проекти по Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен още като „плана Юнкер” и проектите за енергийна ефективност. Ласло Бараняй направи уточнението, че засега още не е ясно как ще се финансират проектите по „плана Юнкер”. Това ще стане ясно в средата на годината, след приемането му от Европейския парламент. Сред проектите в сферата на енергетиката, банката проявява интерес да финансира изграждането на интерконектора между България и Гърция. Интерес представляват и проекти в областта на екологията като управление на отпадъци и пречистване на водите. Един от предстоящите съвместни проекти, вече подписан в началото на годината е за изграждане на система за управление на трафика в градския транспорт, след като през 2014-а ЕИБ предостави 40 млн. евро съфинансиране на Столична община за закупуване на нови трамваи и автобуси по ОП „Околна среда”, коментира Бараняй и допълни:

През 2014-а ЕИБ отпусна съфинансиране на България за проектите по европейските фондове през следващия програмен период, който обхваща 2014-2020-а в размер на 500 млн. евро. Заемът ще финансира самоучастието на България по оперативните програми в сферите транспорт и околна среда.

През миналата година дейността на ЕИБ е насочена главно към подпомагане на средните и малки предприятия (СМП), за които са отделени около 49 на сто от средствата. Останалите основни направления са транспорт и телекомуникации с около 26 процента от кредитния портфейл, водоснабдяване, канализация и преработка на отпадъци с 18 на сто, проекти в областта на индустрията, услуги и селско стопанство, които са финансирани с около 7 процента. Най-скромен размер от 0.2 на сто от отпуснатите на страната ни средства има енергетиката. В приветствието си заместник-министърът на финансите Фрези Бекир оцени високо партньорството между правителството и ЕИБ банката:

ЕИБ е важен партньор и има значителна роля за нарастване на инвестициите в частния сектор в България и в страните членки на ЕС. Българското правителство високо оценява тази подкрепа, която допринася за инвестициите и икономическия растеж на страната. ЕИБ е важен партньор при осигуряване на инвестиционното проектиране и изпълнението на най-големите инфраструктурни проекти в областта на енергетиката, транспорта и екологията.

Сред големите проекти, финансирани от ЕИБ през миналата година, са ремонтът на 53.6 км от железопътната линия Пловдив – Септември, Пловдив – София, както и вторият етап от строителството на столичното метро (между булевардите „Ломско шосе” и „Джеймс Баучер”). През миналата година, в полза на СМП, които трудно получават финансиране на проектите си от търговските банки, в партньорство с три финансови институции ЕИБ е отпуснала 110 млн. евро.

Прочетено: 704