Законопроект за публичност на лобизма внесоха депутати от ББЦ в деловодството на Народното събрание. В мотивите към законопроекта е записано, че целта чу е „да създаде ясни правила, процедури и механизми за прозрачност и публичност при осъществяване на лобистката дейност, с оглед ограничаване на корупционните практики и гарантиране на държавното управление най-вече от задкулисен натиск за реализиране на различни частни индивидуални или групови интереси“.

Законопроектът урежда условията, реда, забраните и ограниченията за осъществяване на лобистка дейност и за регистрация на лобистите. Дефинирани са понятията „лобист“, „лобистки контакт“ и „лобистка дейност“.

Въведена е изрична забрана за осъществяване на лобистка дейност от страна на публичните служители – както докато заемат съответната длъжност, така и до две години след прекратяване на служебното им правоотношение. Въведени са забрани и ограничения и за извършване на лобистка дейност и за дарителство от лобисти в полза на публични служители или за предизборни кампании.

Предвидени са редица дейности, извършвани от отделни граждани или от организации (в т.ч. представителните синдикални организации и организациите на работодателите, неправителствените организации, работещи по проекти с международно финансиране, медиите, политическите партии и др.), които НЕ СЕ смятат за лобистка дейност по смисъла на закона.

Въвежда се регистрационен режим за лобистите и тяхната дейност в Публичен регистър на лобистите към Сметната палата. 

Прочетено: 1156