Тревожно е, че около 2 мил. хляба на ден се търгуват и около половината от тях е на тъмно, без да се отчитат продажбите, но никой не може да каже точно колко са. С това трябва да се занимават контролните органи. Това каза Марияна Кукушева, председател на Управителния съвет на браншовия съюз на хлебопекарите и сладкарите в интервю за Агенция „Фокус”.

„На 31 март изтече срокът за обявяване на годишните данъчни декларации на бизнеса. Като цяло, доходите не намаляват, защото има едно връщане към хляба на българския потребител. На кризата това и е доброто, че българите започнаха да ядат повече хляб”, посочи Марияна Кукушева. По думите ѝ, оборотите в хлебопроизводството не се увеличават и за съжаление тази негативна тенденция се запазва и в момента.

„Ситуацията в хлебопроизводството е доста тревожна. Все по-малко стават заетите работни места. Официално заетите работни места, всъщност са тези, които пълнят хазната през косвените данъци. Ако бъде намалено ДДС-то на хляба и останалите храни, косвените данъци ще имат по-голямо количество и по-висока събираемост. Ще има откриване и на нови работни места, най-вече в преработвателната промишленост”, допълни Кукушева.
 

Прочетено: 1731