Общата кредитна активност остава слаба за пореден месец, но през март ръст все пак бележат фирменото финансиране и потребителските кредити. Освен това, считано на годишна база, лошите кредити намаляват за пети пореден месец.

През март търсенето на заеми от страна на домакинствата се повишава минимално в сравнение както с предходния месец, така и с предходната година. През третия месец на 2015 г. банките са отпуснали с 13 млн. лв. повече потребителски кредити спрямо февруари и с 45 млн. лв. повече в сравнение с март 2014 г. Общият обем на потребителското финансиране възлиза на 7,323 млрд. лв., показва паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

Жилищното кредитиране се свива с едва 1 млн. лв. през месеца, но и със 188 млн. лв. за година. Общият му обем е за 8,686 млрд. лв. Докато на месечна база изменение при жилищните заеми на практика няма, то на годишна база спадът е от 2,1%.

Що се отнася до заемите за нефинансовите предприятия, през март кредитите се увеличават с 224 млн. лв. Годишното понижение от 15,1%, или с 4,64 млрд. лв., пък се дължи на изключването на Корпоративна търговска банка от статистиката, водена от БНБ. В абсолютно изражение кредитирането бележи ръст от 0,7% на месечна база. Само при финансовите предприятия повишението е със 7 на сто до 1,131 млрд. лв.

Така към края на март общият обем на корпоративното финансиране се равнява на 21,36 млрд. лв., сочи още статистиката. Общият размер на кредитите в икономиката възлиза на 38,08 млрд. лв., изключвайки овърдрафтите за фирмите и домакинствата, чийто размер възлиза на 10,98 млрд. лв.

Общият ръст на кредитната активност остава слаб – само 0,2% на годишна база, изключвайки данните за КТБ за март 2014 г. Причислявайки ги, кредитирането за неправителствения сектор отслабва с 8,9 на сто на годишна база, поясняват от БНБ.

Считано на годишна база, размерът на лошите кредити намалява за пети пореден месец

През март обемът на лошите и преструктурирани кредити* от общия кредитен портфейл на банките (без овърдрафтите) се понижава с 6 млн. лв. за месец и с 420 млн. лв. за година до 9,287 млрд. лв., показват изчисленията на Investor.bg на база данните на БНБ. Статистиката регистрира годишен спад за пети пореден месец.

От своя страна, делът на лошите заеми се смъква минимално до 24,4% от 24,5%, колкото бе стойността на показателя в два поредни месеца.

Отделно делът на лошите фирмени кредити възлиза на 28,3% при 28,5% през февруари. В абсолютна стойност лошите фирмени кредити намаляват с 280 млн. лв. за година до 6,05 млрд. лв. На месечна база на практика няма промяна.

Делът на лошите потребителски заеми остава на равнището от предходния месец, а именно - 16,1%, което е най-ниското ниво от септември 2013 г. насам. Общата стойност на лошите потребителски кредити възлиза на 1,18 млрд. лв.

При жилищните кредити също има понижение. То също е минимално – до 21,3% от 21,4%, колкото бе през февруари. В абсолютно изражение става дума за лоши и преструктурирани жилищни заеми за 9,3 млн. лв. Общата им стойност е близо 1,85 млрд. лв.

 

Прочетено: 415