Потребителското доверие в България се е повишило с 2,3% за последните четири месеца. В градовете увеличението е с 1,8%, а в селата – с 3,9%, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Налице е по-позитивна нагласа в намеренията на потребителите по отношение на извършването на разходи за "подобрения на дома" през следващите 12 месеца.

През април по-голямата част от потребителите оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял намалява в сравнение с предходното наблюдение.

Според статистическия институт се наблюдават по-оптимистични очаквания за развитието на общата икономическа ситуация в страната през следващите дванадесет месеца, както и представите за изминалата година - данните са по-малко песимистични спрямо предходната анкета. Вследствие на това балансовите показатели се увеличават съответно с 3,8% и 5,4%.

По-малко негативни в сравнение с януари са и оценките и очакванията на потребителите за промените във финансовото състояние на техните домакинства. Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано, като се отчита повишение на балансовия показател с 2%. Намаляват и очакванията за степента на безработица в страната през следващите дванадесет месеца - прогнозите се изместват към по-умерените мнения, в резултат на което балансовият показател се понижава с 4,1 пункта.

Изследването наблюдава бизнес тенденциите и поведението на потребителите в ЕС и е представително за населението на 16 и повече години. Анкетата съдържа въпроси, свързани с финансовото състояние на домакинствата, общата икономическа ситуация в страната, инфлацията, безработицата, спестяванията, намеренията за извършване на основни разходи за предмети с дълготрайна употреба и покупка на жилище или кола. 

Прочетено: 415