Еврото достигна тримесечен връх спрямо долара в четвъртък, като стойността му бе подкрепяна от продължаващия ръст на доходността на държавните ценни книжа в еврозоната. Пазарните движения също така отразяват реакцията на инвеститорите на данните за сравнително стабилния икономически ръст на еврозоната, който контрастира със слабите данни за икономиката на САЩ.

Курсът на единната валута надмина 1.14 долара по време на търговията, с което поскъпването й през последния месец достигна 9%. Същевременно спредът между доходността по 10-годишните щатски и германски облигации спадна до тримесечно дъно от 152 базисни пункта спрямо историческия рекорд от 190 пункта, достигнат в средата на март.

Пазарни движения 

Опасенията на инвеститорите, че волатилността и разпродажбите на облигации ще влошат финансовите условия, доведоха до спад на повечето фондови индекси в Европа в началото на търговията. Впоследствие обаче повечето индекси успяха да излязат на умерена печалба. Повечето азиатски пазари не отбелязаха големи движения с изключение на Япония, където индексът Nikkei 225 отстъпи с 1% заради поскъпването на йената спрямо долара.

"Еврото продължава да се възстановява, подкрепено от продължаващите промени на доходността в еврозоната. Тези процеси отчасти са движени от стабилизирането на растежа във валутния съюз и по-високите инфлационни очаквания", коментира пред Reuters Лий Хардман, валутен стратег в лондонската BTMU.

Икономиката на САЩ

През първите три месеца на годината БВП на САЩ е нараснал само с 0.2%, а последните статистики показаха, че през април търговията на дребно е отслабнала повече от очакваното. В четвъртък малко по-положителна картина показаха данните за спад на молбите за помощи за безработица. Доларовият индекс, който измерва курса спрямо кошница от шест световни валути, спадна до четиримесечно дъно от 93.175 пункта. Влошената икономическа ситуация в САЩ прави повишаването на лихвените нива на Федералния резерв все по-отдалечена перспектива.

Това кара много инвеститори да се изтеглят от дългите си позиции – залози за поскъпване - спрямо долара. Индексът е отстъпил със 7% спрямо 12-годишния връх от 100.390 пункта, достигнат през март, когато Европейската централна банка започна своята програма за печатане на пари. Тази ситуация повишава търсенето на сигурни активи, поради което цената на златото достигна петседмичен връх от 1218 долара за тройунция.

Това обаче не се отрази на щатските и германските ДЦК, които обикновено също се приемат като сигурно убежище за капитали. Заради разпродажбите доходността им нарасна до най-високите нива от пет месеца. Лихвите по 10-годишните германски книжа достигна 0.775%, а на идентичните щатски облигации – до 2.28%. Повишената доходност от своя страна кара акциите да изглеждат по-скъпи за инвеститорите в сравнение с дълга, което потиска капиталовите пазари като цяло.

вж. Оригиналната публикация

Прочетено: 698