Забрана за отпускането на кредити на фирми, които след това ги предоставят на други фирми или физически лица, е една от идеите за законови промени, които лансираха във вторник депутати от парламентарната комисия за Корпоративна търговска банка (КТБ).  "Цялата трагедия в случая с КТБ е свързана с това, че подставени кредитополучатели се превръщат в кредитори. Не трябва да позволяваме на кредитополучатели да стават кредитори, да се превръщат в квазибанка", е казал, цитиран от mediapool.bg, депутатът от БСП Румен Гечев, който е инициатор на промяната заедно с Йордан Цонев от ДПС. 

Според тях това ще пресече възможността за източване на банки. Предложението обаче не е съгласувано с експерти от банкерския бранш, където намират идеята за абсурдна. Очаква се в края на следващата следващата седмица текстът да бъде внесен официално в парламента в пакет и с други идеи за поправки в Закона за кредитните институции.

Заради КТБ наказват бизнеса

В момента няма ограничение за търговските банки да финансират клиенти, които след това предоставят средства от кредита на други компании. Следи се обаче свързаността между получателите на парите по веригата, за да не се стигне до надхвърляне на прага от 20% от собствения капитал на банката. Това е лимитът, който може да бъде отпуснат като сума на икономическа група. В случая с КТБ той е бил надхвърлен близо три пъти, като 75% от раздадените кредити са били към свързани лица, показаха последните данни на БНБ след фалита на банката. Въпреки че в случая се касае за пропуск на регулатора, който години наред не забелязваше тази свързаност, депутатите се готвят да наложат забрана върху схема, която масово се ползва за финансиране от реалния бизнес.

Холдинговите групи например, използват постоянно тази практика, тъй като консолидираните им активи са по-големи от тези на дъщерните предприятия и, използвани като обезпечение, дават възможности за получаването на заеми при по-ниска лихва. Така компанията майка набира финансиране, което предоставя на дружества в групата.

Според представител на банковите среди, ако тази схема бъде забранена, редица производствени предприятия ще бъдат изправени пред трудност от набавяне на оборотни или инвестиционни средства. От друга страна, това е намеса в бизнеса на търговските банки, която е в противоречие с европейските принципи за либерализация на пазара. Според банкери и сега действащите закони са добри, като от регулатора и съда зависи да се контролира спазването им. Експертите, до които редакцията се допита, не пожелаха да застанат с имената си зад коментарите, тъй като не са се запознали с конкретните текстове за промени в закона.

След три месеца разследване

Предложението за промяна в Закона за кредитните институции все още е на ниво идеен проект. Депутатите имат и други идеи за поправки в Закона за кредитните институции, които се очаква да бъдат внесени в деловодството на Народното събрание преди петък, 12 юни. Дотогава предстоят няколко извънредни заседания на комисията за КТБ, на които ще се обсъди докладът й за свършеното и установеното дотук. 

Парламентарната структура бе сформирана през март с 3-месечен мандат за работа, а неин председател е депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Целта на комисията е да установи каква отговорност носят държавните институции във връзка с фалиралата банка. Това наложи да бъдат изслушани ръководствата на Комисията за финансов надзор (КФН), Българската народна банка (БНБ), квесторите в КТБ, както и бивши ръководители на банката. Имаше предложение да бъде потърсен за конферентен разговор и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, но такъв до този момент не е бил провеждан.

Прочетено: 807