Мисия на Европейската комисия (ЕК) пристига у нас, за да провери качеството на добиваното мляко в България според критериите на общността. В края на тази година изтича преходният период за фермите, които не могат да изпълнят европейските хигиенни изисквания за млякото. Три пъти България поиска и получи от Европейската комисия удължаване на срока.

Вчера министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че ново удължаване на срока страната ни няма да иска.

Броят на фермите, които са постигнали изискванията на ЕК, са над 3 хиляди и 600 от общо 37-38 хиляди ферми, каза в предаването "Преди всички" д-р Марин Маринов, главен експерт в Дирекция "Здравеопазване на животните" в Държавната агенция за безопасност на храните (ДАБХ). Той обаче уточни, че 2/3 от кравите в България са в тези 3600 ферми.

Фермите у нас са разделени в три групи, обясни д-р Маринов:Първата група са тези, които отговарят на всички изисквания. Втората група са фермите, които са постигнали част от изискванията и то по-специално в материалната база и остава да постигнат показателите в хигиената на мляко. Третата група са тези, които не са постигнали нито едно от изискванията. Първата група са над 3600 ферми, втората група в момента са някъде около 500-600 ферми, които са в процес на категоризация да минат към отговарящи. Третата група са ферми с една, две, три крави. Сега, в този последен период на дерогация работим точно с тези ферми, тъй като изискването на Европейската комисия е да намалим фермите, които произвеждат неотговарящо на изискванията мляко. 

Експертът обясни и какви са перспективите пред малките ферми, ако не успеят до края на годината да покрият изискванията: Първо, те могат да направят модернизация и да влязат в първа група. Ако не я направят, имат още две възможности – едната е да преминат в месно направление, т.е. да не произвеждат мляко, а да произвеждат телета. Третият вариант е да оставят продукцията за лична консумация.

 

Прочетено: 526