Гърция ще се нуждае от допълнително финансиране от страна на Европейския съюз и от нови мерки за облекчаване на дълга с цел постигане на неговата устойчивост и за да се изпълнят заложените за 2020 година дългови цели, обяви снощи Международният валутен фонд.

В свой годишен доклад "Оценка на устойчивостта на дълга", публикуван в четвъртък вечерта, Фондът също така сложи на масата и въпроса за така нареченото "Участие на официалния сектор" в облекчаване на дълга и каза, че липсата на прилагане на гръцката програма е направила досегашните прогнози за дълга силно уязвими. Докладът на МВФ беше изготвен преди затварянето на гръцките банки от началото на седмицата и е с дата 26-и юни. Въпреки че докладът не е получил одобрението на Изпълнителен съвет на МВФ, той заключава, че Гърция се нуждае от значително допълнително финансиране, което би довело до по-устойчива динамика на дълга.

За да се гарантира, че дългът ще бъде устойчив с висока степен на вероятност, гръцките политики ще трябва да се върнат на желания път, но също така падежите на съществуващите европейски заеми ще трябва да бъдат разширени значително във времето и новото европейско финансиране, което да отговори на финансовите нужди на Гърция през следващите години, ще трябва да се предостави при сходни условия на отстъпки, се посочва в последния доклад на МВФ.

Фондът също така твърди, че всяко едно бъдещо споразумение, включващо по-меки реформи като по-ниски първични излишъци, по-слаби структурни реформи или по-ниски от очакваното приходи от приватизация, ще направи "наложително" ново подстригване на гръцкия дълг (трета обезценка на дълга и то от страна на официалните европейски кредитори на страната).

Според прогнозите в последния доклад на МВФ, Гърция ще се нуждае от ново финансиране за 50 млрд. евро между октомври 2015-а и декември 2018-а година, което да доведе до стабилизация на дълга около 150% от БВП на страната през 2020-а и към 140% от БВП през 2022-а година. Тези нови прогнози на МВФ са значително по-високи от официалните цели, заложените в предходните две спасителни програми за Гърция (договорени през ноември 2012-а), според които дългът трябваше да се свие до 124% от БВП през 2020 година и до 110% от БВП през 2022-а година.

Официалните прогнози, според доклада, включват постигането на средносрочни първични бюджетни излишъци от над 4% от БВП, както и непоколебимо и навременно изпълнение на необходимите структурни и финансови реформи, за да са постигне високо темпо на икономически растеж и да се осъществят заложените приватизационни проекти.

Според МВФ обаче, дори и в този случай рисковете за устойчивост на дълга ще останат значително уязвими и по-специално с оглед на потенциални шокове, свързани с икономическия растеж и с първичния излишък.

Коментирайки преговорите между Гърция и нейните кредитори, които се проведоха през последните седмици (преди да бъдат прекъснати) и в които се предлага намаляване на първичния излишък до 1% от БВП през 2015-а, до 2% през 2016-а, до 3% през 2017-а и до 3,5% през 2018-а година, това ще добави допълнителни финансови нужди за около 13 млрд. евро или за 7% от БВП на страната в следващите три години, се твърди в доклада на МВФ.

Според Фонда е необходим и по-реалистичен подход към приходите от приватизация, тъй като през последните пет години са били събрани едва 3 млрд. евро при планирани приватизационни приходи за цели 23 млрд. евро между 2014-а и 2022-а година.

Като се има предвид значителното отслабване на икономическия растеж, неприлагането на всички договорени мерки, затегнатите условия за финансиране и държавните просрочия, следва да се добавят още 5 млрд. евро към едно бъдещо финансиране на Гърция за следващите три години, показва докладът на МВФ.

За да се постигне устойчивост на дълга ще е наложително страните от еврозоната да предоставят допълнителни средства за най-малко 36 млрд. евро при много изгодни условия (лихвени проценти, отговарящия на топ ААА кредитен рейтинг, по-дълъг матуритет на дълга, както и гратисен период за неговото плащане), за да покрият изцяло нуждите за финансиране до края на 2018-а година, в контекста на една трета спасителна програма на ЕС, посочва последният анализ на Фонда.

Дори и при такива отстъпки при евентуално ново финансиране до 2018-а година, дългът на Гърция ще остане много високо в продължение на десетилетия и силно уязвим за нови сътресения. Дори ако приемем, че ЕС е съгласна на подобно ново "евтино" финансиране до края на 2018-а година, съотношението на дълга към БВП се очаква да бъде около 150% през 2020-а и в близост до 140% през 2022-а година, прогнозира МВФ.

Като илюстрация, една възможност за възстановяване на устойчивостта на дълга ще бъде да се разшири гратисния период до 20 години и с 40 години периода на амортизация на съществуващите заеми от страна на ЕС, както и предоставяне на нови европейски официални заеми, за да покрият нуждите от финансиране най-малко до края на 2018-а година, се посочва в доклада.

Според МВФ, за да се изпълнят заложените през ноември 2012-а година дългови цели в средно и дългосрочен план, ще се наложи ново редуциране на гръцкия дълг, равняващо се на над 30% от БВП на страната.

Новият дългов анализ на МВФ идва в пълен контраст с логиката на Европейския съюз, според която е напълно изключено "Участие на официалния сектор" при каквото и да е евентуално по-нататъшно облекчаване на гръцкия дълг.

Въпреки това, МВФ настоява, че предвид несигурността при изпълнението на гръцката програма, ако гратисният периоди и падежите на съществуващите европейски заеми се удвоят във времето и ако предвиденото ново финансиране за следващите няколко години стане при посочените по-горе изгодни условия, дългът на страната може да се счита за устойчив с висока степен на вероятност.

В такъв случай, ще бъде необходимо ново подстригване (опростяване) на дълга, заедно с удължено изгодно бъдещо финансиране с фиксирани лихви, които да са заключени в настоящите нива, се казва в доклада на Фонда.

МВФ прогнозира, че при по-слаб реален икономически растеж на Гърция от едва около 1% и средносрочен първичен излишък под 2,5% от БВП, дългът на страната ще остане над 100% от БВП в следващите три десетилетия, дори ако има удължаване на падежите на досегашните отпуснати заеми и нови заеми при изгодни условия. При този най-лош сценарий МВФ прогнозира, че ще се наложи да бъде отписан (опростен) изцяло гръцки дълг за 53,1 млрд. евро.

Прочетено: 651