Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис е връчил оставката си на премиера Алексис Ципрас. Името на неговия наследник ще бъде съобщено след днешното заседание на Съвета на политическите лидери, свикано от президента Прокопис Павлопулос, по искане на премиера, за изработване на обща позиция за предстоящите преговори с международните кредитори, съобщи представител на гръцкото правителство.

Според анализаторите оттеглянето на Варуфакис се дължи на силния натиск, на който той е бил подложен от политическите си противници, да постигне по-благоприятни условия на преговорите с кредиторите по погасяването на гръцкия дълг, а също и на острите публикации и лични нападки срещу него и съпругата му, които според медиите са прелели чашата. 


След като пусна новината в туитър, Варуфакис коментира в блога си:

След като станаха известни резултатите от референдума, аз научих за определени предпочитания на някои от участниците в Еврогрупата и определени "партньори" за моето отсъствие от заседанията. Тази идея бе оценена и от премиера като възможност за улесняване на постигането на споразумение. Поради това днес аз напускам министерството на финансите.

Стилът на изразяване на Янис Варуфакис се характеризираше с язвителни забележки срещу строгите икономии. След провала в преговорите между Гърция и нейните кредитори той се нахвърли на управлението на Европа, заявявайки пред Би Би Си: 

Това не е начинът да се управлява един паричен съюз. Това е пародия. Това е една комедия от грешки в продължение на пет години, за която Европа се преструва и разширява.

След като стана финансов министър през януари, Янис Варуфакис се сблъска с няколко интересни ситуации, преди да се адаптира към блясъка на прожекторите на световните медии. В списание "Пари мач" той се представи на пиано заедно със своята съпруга в "любовното им гнездо" в подножието на Акропола, докато разказа пред изданието, че се отвращава от "звездната система".

Като единственият министър на финансите с обръсната глава Варуфакис разклати улегналите правила на срещите на високо равнище на ЕС, като пристигна на една от тях с кожено яке и разпасана риза. Той бързо беше наречен "гръцкият Брус Уилис". Неговият наперен стил и склонност да изнася лекции подразни някои от участниците в преговорите за дълга на Атина и в крайна сметка той беше изтеглен от фронтовата линия на преговорите. 

След оставката на Варуфакис в кабинета ще има и други промени. В еврогрупата министрите на финансите показаха, че не могат да преговарят с него. Оставката обаче не дойде видимо по нареждане на Брюксел, а  защото той започна да вреди на преговорите, коментира кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева и допълни:

Гърците очакват да видят какво ще се случи с продължаващите преговори с Европа. Продължава „банковата ваканция“. За гърците, които гласуваха на референдума в неделя, отговорът не се свързва с излизане от еврозоната.

Прочетено: 557