В Асоциация "Биопродукти" са засегнати всички браншове, а на българския производител винаги е необходим работник. Това каза за предаването "Преди всички" Албена Симеонова, председател на българската асоциация "Биопродукти", както и земеделски производител, която коментира започналите масови проверки на Инспекцията по труда по повод еднодневните трудови договори в селското стопанство.


Всички земеделски производители се сблъскват с проблема за липса на работна ръка, но тези еднодневни трудови договори са изключително необходими.

Дори наемането на хора чрез Бюрото по труда води до затруднения, поясни Симеонова:

Ако ние ги вземем от Бюрото по труда, тогава те идват при нас и работят незаконно. Ако нас ни проверят Инспекцията по труда, ще ни скъсат от санкции – затова са и тези еднодневни трудови договори.

Симеонова обясни, че е много трудно да бъде осигурена работна ръка, особено когато става дума за ръчен труд, а по закон, за да имат право на работници с еднодневен трудов договор, производителите трябва да отглеждат само плодове, зеленчуци, лавандула и рози:

А какво става с останалите браншове? Тук става въпрос за една минидискриминация, която също трябва да се избегне и всички земеделски производители да имат право на тези работници.

Председателят на Българската асоциация "Биопродукти" допълни, че веднага с правото на такъв тип трудови договори са се увеличили и проверките на Трудовата инспекция. Затова е бил и отправен апел към служителите на Инспекцията да бъдат по-толерантни към производителите, защото не всички са свикнали и са наясно със законодателството:

Получихме и официално обещание и се радваме на един истински диалог между нас и Инспекцията по труда, както и между земеделските производители и тях.

Подробности, както и разказа на един млад производител на лавандула за проблемите му при наемане на сезонни работници, чуйте в звуковия файл.

Прочетено: 1096