Селскостопанските производител получават нов шанс да си купят трактори и комбайни с пари от старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. като целта е ударно да се разпределят 50 млн. евро до ноември, за да не загуби страната ни парите. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева пред журналисти след откриването на обновения крайдунавски парк в Тутракан с пари от рибарската програма.

Старата мярка 121 от ПРСР (2007-2013)се радваше на най-голям успех сред фермерите и по нея неведнъж бяха прехвърляни допълнителни средства от бюджетите на другите мерки на програмата със слаб интерес. Същото се е получила и сега, за да може да се усвоят и разплата парите, така че да се минимизират загубите по програмата. Решението е взето на 28 август от Държавен фонд "Земеделие".

Предвижда се от 7 септември до 12 септември, който е събота, но е работен ден, да се приемат заявленията за финансиране на покупката на селскостопанската техника. Минималната сума, за която може да се кандидатства, е 15 хил. евро, максималната – 500 хил. евро.

Танева коментира, че решението да се обяви приемът е взето с ясното съзнание за изключителното натоварване, което ще има Държавен фонд „Земеделие” до края на годината.
Според нея обаче фондът има капацитет да се справи със задачата.

Тя обясни обясни едва шестдневния прием на заявление с това, че има процедури, които следва да приключат до ноември месец, за да се разплатят. "В никакъв случай нямаше възможност да направим сроковете по-дълги, защото нямаше да има шанс да се завършат до края на годината. Сигурна съм, че независимо от това пак ще има интерес”, коментира Танева.

Агроминистърът  коментира въведените лимити за помощта с намерението новоотпуснатият бюджет да стигне за по-голям брой земеделски производители.

Танева припомни, че идният понеделник - 7 септември, ведомството й очаква ЕК да вземе решение за допълнителни мерки за подкрепа на млечния сектор, пострадал силно заради наложеното от Русия ембарго за внос на мляко и млечни продукти от държавите от Евросъюза в отговор на наложените на Москва санкции от Запада заради анексирането на Крим.

Според Танева досегашните мерки на Брюксел не са успокоили млечния сектор в Европа, а българските производители въобще не са успели да се възползват от помощта, тъй като финансирането е било само за продукти, които у нас на практика не се произвеждат – сухото мляко и кравето масло в ограничени количества. „

"Искането за допълнителни мерки е за всички страни. Това, което ние искаме и позицията беше одобрена е от декември месец за временна извънредна пряка подкрепа на доходите. Това за нас е много важно, за да получат подкрепа фермерите да преодолеят кризата”, посочи министърът. "Всички живеем с очакването, че на 7 септември ще се вземе най-накрая решение за допълнителен набор от мерки, които могат и които ще се съотнасят за спецификата и структурата на българското млечно животновъдство, така че да получи реална помощ. Това, което ние можехме да направим в национален план като държава, ние го направихме”, заяви Танева и припомни, че вече страната ни е отпуснала държавна помощ "de minimis” по 100 лв. на млечна крава за извънредна подкрепа.

Загубите в млечния сектор се оценяват на 51 млн. евро. От тези средства, единственото, което направихме беше от държавния бюджет да отпуснем ресурс от 21 млн. лева, с които подкрепихме животновъдството, поясни министър Танева.

Прочетено: 1577