Не само времето, но и бизнес климатът се влошава през септември. Показателят достигна най-високите си стойности от 2008 г. насам през второто тримесечие, но оптимизмът на предприемачите изглежда се оказа прибързан. Индексът на бизнес климата пада през септември под историческите си средни нива, понижавайки се с 2.9 пункта в сравнение с август.

Трябва да се има в предвид обаче, че песимистичните настроения са типични за втората половина на годината, въпреки че българската икономика обикновено бележи най-силен ръст през последното тримесечие, показват данните на НСИ.

През септември 2015 г. бизнес климатът в промишлеността се влошава с 4.8 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Има намаление на осигуреността на производството с поръчки, които са съпроводени и с по-неблагоприятни очаквания за следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основна пречка за развитието на бизнеса в отрасъла, следвана от недостатъчното търсене в страната и слабостите в икономическото законодателство.

В строителството през септември индексът на бизнес климатът се понижава с 3.4 пункта поради влошените очаквания на строителните предприемачи за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-песимистични, като има и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.

При търговия на дребно също има влошаване на бизнес климата през септември. Показателят пада с 1.7 пункта спрямо август. Повечето от търговците не очакват промени в състоянието на предприятията им през следващите месеци. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците са по-умерени.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла. Като инфлационните очаквания са за запазване на цените през следващите три месеца.

През септември бизнес климатът в сектора на услугите остава без промяна спрямо август.

 

Прочетено: 501