Общо 4.1 млрд. лева от приключващия в края на годината стар програмен период по усвояване на еврофондовете са платени авансово с пари от бюджета.

Не е ясно обаче колко от тях ще бъдат възстановени от Европейската комисия. Това става ясно от справката на изпълнението на европейските програми към 30 септември 2015 г.

Данните сочат, че усвояването на еврофондовете към края на миналия месец е едва 81.68%, което се разминава с посоченото преди дни от премиера Бойко Борисов, че страната ни вече е успяла да усвои над 92-93 на сто от парите за европейска солидарност.

От програмен период 2007-2013 г. държавата е платила на бенефициентите 9.63 млрд. евро, което представлява 86.16% от предвидените средства.

Европейската комисия обаче е възстановила едва 7 552 597 915 евро или 81.68%. Най-сериозно е разминаването по Оперативна програма „Околна среда”, по която се финансира строителството на подмяната на канализацията на десетки общини, изграждането на пречиствателни станции и депа за отпадъци.

Бенефициенти са общините, което в предизборната 2015 г. е накарало правителството да налее ударно пари от бюджета, за да може проектите да бъдат завършени преди изтичането на програмния период, което ще се случи два месеца след изборите за местна власт на 25 октомври.

Така се оказва, че към 30 септември т. г. по програма „Околна среда“ към общините са приведени 1.66 млрд. евро или 96.86% от предвидените средства. Към същата дата обаче Европейската комисия е признала едва 70.03% от направените разходи и е възстановила на България само 977 млн. евро. Разликата само по европейската програма за екология, която е за сметка на бюджета, възлиза на около 700 млн. евро.

В последните седмици управляващите започнаха да дават сигнали, че първият за страната ни програмен период, в който България получаваше дял от европейската солидарност, няма да завърши с толкова добри резултати, колкото премиерът и министрите му твърдяха по-рано през годината.

Така например, през септември месец 2015 г. е отбелязан напредък от 2%, което дава основание да се прогнозира, че в края на годината страната ще е успяла да реализира около 85% усвояемост по европейските фондове.

Подобни са данните и на Генерална дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия, според които, България е на 24 място по усвояване на европейските фондове от 28-те държави-членки на ЕС.

В началото на седмицата регионалният министър Лиляна Павлова прогнозира, че само от инфраструктурни проекти страната ни няма да успее да усвои 400 млн. евро. Още 178 млн. евро се очаква да са загубите и по земеделските европрограми.

Реалистичните прогнози са, че към края на програмния период България няма да е успяла да се възползва от около един милиард евро от фондовете на ЕС, без в тази сума да са включени и средствата, които страната ни е върнала обратно под формата на санкции заради нарушения при обществените поръчки и процедурите.

 

Прочетено: 561