С 4% се е повишил глобалният индекс на храните през октомври, съобщи Организацията на ООН за прехрана и земеделие – ФАО. Новата стойност на индекса е 162 пункта, 6 пункта повече от септември тази година.

Най-високият скок на индекса от юли 2012-та насам се дължи на поскъпналите растителни масла, млечни продукти и захар. Зърнените култури отбелязват по-плавен ценови ръст, а при месото почти няма промяна, показват изчисленията. Въпреки сегашното поскъпване цените остават с близо 16% по-ниски от октомври миналата година.

Индексът за зърнените култури се е покачил с малко повече от процент и половина до над 157 пункта. Причината е в по-високите котировки за пшеница и царевица.
При растителните масла ръстът е с повече от 6 на сто заради поскъпналото палмово масло и по-високите цени на соята през октомври. Отражение за индекса има и ограниченото предлагане на рапица и слънчоглед.

Най-силно е поскъпнала захарта. Там скокът е със 17 процента. Според експертите това се дължи на лошите климатични условия в Бразилия и някои други основни производители. Индексът на млечните продукти през октомври е иколо 155 пункта, 9 на сто по-висок от септември.

Прочетено: 590