Административните услуги, които извършва Министерството на вътрешните работи (МВР), ще бъдат отделени в отделна структура, която ще се управлява сама и издържа от таксите, които плащат гражданите. Това стана ясно отдумите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред "Нова телевизия".

Услугите, които извършва вътрешното министерство, са основно за издаване на документи за самоличност, регистрация на автомобили и някои лицензи. В момента приходите от таксите по тези дейности отиват директно в републиканския бюджет.

"Има страшно много бюрокращина, която не е необходима в МВР", допълни още Бъчварова.

Намерението на ръководството на Министерството е да се направи преструктуриране на дейността, за да бъдат решени проблемите, което ще подобри качеството на дейността и резултатите, стана ясно още от думите на министъра.

За част от промяната ще се наложи преназначаване на служителите и изплащане на обезщетения, призна вицепремиерът. Тя обаче допълни, че се обмислят възможности това да бъде избегнатоь но не даде повече подробности в каква посока се работи.

Бъчварова каза още, че не е била запозната с реформата в министерството, вписана в Преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета за следващата година. Тя обаче допълни, че от "доста време" обсъжда с финансовия министър Владислав Горанов възможните мерки за намаляване на дефицита в системата на МВР. Оттеглянето на предложението вицепремиерът мотивира с факта, че предложените промени не са реформи, а "фискални мерки за консолидиране на бюджета".

Според Бъчварова финансовият министър е разчитал дебатът за промените да се състои между първото и второто четене на текстовете в Народното събрание.

Припомняме, че с проекта за Бюджет 2016 година се предлага отнемането на част от привилегиите на служителите в министерството, сред които намаляването на обезщетенията за пенсиониране. Това предизвика масово недоволство и протести на полицаи.

4,5 хил. души са напуснали МВР през последните две години. От началото на годината досега рапортите за напускане са към 2 хил., посочи още Бъчварова.

 

Прочетено: 736