ЕС решава да премахне док­ладите, пред­с­тавяни досега всяка година за всяка дър­жава, кан­дидат­с­т­ваща за член­с­тво в Общ­ността. Док­лад­ването вече ще бъде съоб­разено в по-голяма степен с естес­т­вото и хода на отношенията с всяка дър­жава, съобщи Европейс­ката комисия.

Вчера комисията пред­с­тави основ­ните насоки в прег­леда на европейс­ката политика за съсед­с­тво, който включва обновен под­ход към източ­ните и южните съседи на ЕС. Терорис­тич­ните нападения в Париж в петък и неот­дав­наш­ните удари в Ливан, Египет, Тур­ция и Ирак доказ­ват отново, че сме изп­равени пред зап­лахи, на които меж­дународ­ната общ­ност трябва да реагира обединена, комен­тира вър­хов­ният пред­с­тавител на ЕС по вън­ш­ната политика и сигур­ността Федерика Могерини.

Кон­ф­лик­тите, терориз­мът и радикализацията са зап­лаха за всички нас. Но бед­ността, коруп­цията и лошото управ­ление също са източ­ник на несигур­ност, заяви еврокомисарят по въп­росите на съсед­с­т­вото Йоханес Хан. Ще преос­мис­лим отношенията с нашите пар­т­ньори, където е необ­ходимо, в свет­лината на естес­т­вено споделените общи интереси. От ключово значение ще бъде икономичес­кото раз­витие, където ще се наб­легне в значителна степен на заетостта и уменията на младежта, добави той.

Док­ладът посочва, че не всички пар­т­ньори на ЕС се стремят да се съоб­разят с правилата и стан­дар­тите на Общ­ността. Новият под­ход в политиката на съсед­с­тво включва повече работа с държавите-партньори в областта на сигур­ността, особено по отношение на предот­в­ратяването на кон­ф­ликти, бор­бата с тероризма и радикализацията.

Прочетено: 954