Еврото отчете спад за първи път от три дни, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че банкерите трябва да направят всичко нужно, за да увеличат инфлацията "възможно най-бързо", предава Bloomberg.

Общата еврoпейска валута поевтиня спрямо 15 от общо 16-те най-важни други валути, след като във Франкфурт Драги заяви, че рисковете за намаляване на инфлацията са се повишили през последните месеци. Eврото се обезцени след забележките на Драги с 0,6 на сто спрямо долара до 1,0671 долара за евро към 10,36 бг. време.

Гуверньорът отново изрази готовност за действия от страна на ЕЦБ, ако инфлацията е под риск да поеме в неблагоприятна посока, предава WBP Online.

Еврото започна да се обезценява още преди началото на речта на Драги, след като последни данни показаха, че производствените цени в Германия са спаднали с повече от очакваното през октомври. Германските производствени цени спаднаха с 2,3 на сто през октомври на годишна база, докато анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха спад от 2 на сто.

Драги държа реч по време на Европейската финансова седмица във Франкфурт, а инвеститорите следят с интерес изказванията му, търсейки сигнали за следващите мерки на ЕЦБ в борбата с инфлационните заплахи и бавното възстановяване на икономиката в еврозоната. Очаква се през деня доклади да произнесат и вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио и президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман. 

Президентът на ЕЦБ не можа да каже с увереност, че икономиката в еврозоната се възстановява с пълна сила, но според него паричната политика „ със сигурност е проработила“.

Освен това той подчерта, че „програмата за изкупуване на активи е билa мощен и гъвкав инструмент “, макар че, ако сегашната траектория на паричната политика не е достатъчна, централната банка „ще направи възможното“, за да повиши инфлацията.

Признавайки, че темпът на растеж на икономиката остава слаб, а инфлацията е под целевото ниво от 2%, Драги коментира, че степента на количествените улеснения може да „бъде приспособена по отношения на размер, структура или продължителност, за да се постигне по-експанзионистична насоченост “.

През октомври отчетената инфлация в еврозоната е 0,1% на годишна база спрямо -0,1% през септември.

През третото тримесечие икономиката на валутния съюз расте, като БВП се покачва с 0,3% на тримесечна база.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg

Прочетено: 577