Европейският сектор на недвижимите имоти ще продължи да бъде привлекателен за инвеститорите след решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да разшири програмата си за количествени улеснения, съобщава онлайн изданието propertyeu.info.

Като се има предвид, че лихвените проценти в еврозоната не се очаква да се повишат в скоро време, доходността от инвестициите в имоти ще продължи да изглежда привлекателна в сравнение с държавните облигации.

Същевременно в САЩ се очаква ръст на лихвите в близко бъдеще, което може да охлади ентусиазма сред основните американски инвеститори, отбелязва изданието.

Именно американските инвеститори са сред водещите играчи на пазара на имоти в Европа през последните месеци. Очакванията са активността им да се засили заради по-високата доходност от инвестициите на Стария континент.

Най-предпочитани от тях са водещите пазари в Европа – Великобритания, Франция, Германия, Испания, държавите от Бенелюкс.

Германия, която е традиционно предпочитан пазар от германските инвеститори, вече е по равно разпределена между чуждестранните и местните инвеститори. През първото деветмесечие на годината малко над 50 на сто от обема на инвестициите в сектора на имотите в страната е от чужбина спрямо 46% за същия период на миналата година.

Северноамериканският капитал е най-големият двигател на пазара на бизнес имоти в Европа. Водещ фактор са и капиталите, които идват от Азия, макар и те да са все още приоритетно насочени към Лондон.

Азиатските инвеститори обаче стават все по-активни и все повече инвестират, обикновено чрез съвместни предприятия. Те обаче не взимат решения толкова бързо, колкото северноамериканските им конкуренти на пазара.

Прочетено: 428