За временната извънредна помощ е предвиден бюджет от близо 13,3 млн. лв.

 

  Определени са ставките за извънредното подпомагане на животновъдите, засегнати от кризата в сектора, съобщават от ДФ "Земеделие".

Със заповед на министъра на земеделието и храните е определен размерът на плащането за килограм краве мляко и ставката за едно допустимо за подпомагане животно по извънредните схеми за земеделски стопани, отглеждащи млечни крави, овце-майки, кози-майки и биволици.

За временната извънредна помощ за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС в сектор "Животновъдство" е предвиден общ бюджет от близо 13,3 млн. лв., в това число 1,5 млн. лв. национални средства.

Ставките по всяка от четирите схеми са определени на базата на подадените заявления и са качени на сайта на ДФ "Земеделие".

Фонд "Земеделие" е изготвил списък на производителите на краве мляко, както и на земеделските стопани, които отговарят на критериите, заложени в наредбата. В определения период на прием бяха подадени общо 12 642 заявления.

Участие в Схемата за подпомагане на база доставки и/или директни продажби на краве мляко през квотния период 2014/2015 г. заявили 2 992 фермери. Подадените заявления по Схемата за подпомагане на брой млечни крави в стопанството са 6 046, а 6 975 земеделски стопани са заявили участие по Схемата за подпомагане на брой овце-майки и/или кози-майки в стопанството. По Схемата за подпомагане на брой биволици кандидатите са 172.

 

ДФ "Земеделие" ще изплати финансовата помощ по одобрените заявления за извънредно подпомагане до края на годината.

Прочетено: 783