София е столицата в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с най-драстичен спад на цените на недвижимите имоти за 2009 година. Ценовите нива в столицата ни бележат понижение от над 22% спрямо предходната 2008 година, което отрежда на София челната позиция сред другите столици в региона, сочи анализ на консултантската компания ERA Европа, който беше представен у нас на 11 ноември 2010 г. Анализът представя развитието на сектора през 2009 спрямо 2008 г. и прогнози за състоянието на пазара занапред.

 

Най-големият български град заема трето място по спад в целия Стар континент. София отстъпва единствено на Дъблин и Лисабон, където цените на имотите са паднали съответно с около 26% и 24%. Следващи в подреждането са Букурещ със спад от над 15%, както и Люксембург, Амстердам, Прага, Париж, Атина, които бележат по-умерено понижение - между 5% и 10%. Движението на цените на жилищата в швейцарската столица Берн пък е с положителен знак - там нивата са скочили с около 10% през 2009 спрямо 2008 година, сочи анализът.

България заема второ място в Европа по спад на цените в национален мащаб, показва доклада на компанията в оценката на този показател. По-съществено е било понижението единствено в Ирландия, където цените са паднали с над 20% за година. По-ниски с 5% до 10% са били ценовите нива в Люксембург, Чехия, Франция, Холандия, Португалия.

Средната цена, на която са се търгували жилищата в страната ни, е била с около 18% по-ниска през 2009 спрямо предходната 2008 година.

Страната ни е "първенец" в Европа и по отношение на средния престой на жилищата на имотния пазар. Двойно е скочил периодът, в който даден имот в България е очаквал своя купувач през 2009 година и вече достига 12 месеца. Второто място в класацията по този показател заема Италия, като периодът, в който дадено жилище е престоявало на пазара в апенинската страна, се е удължил с около 70% през 2009 година спрямо 2008-ма. С приблизително 40% се е увеличил броят на дните, през които имотите в Холандия и Чехия са били със статута „продава се", сочат данните на ERA Европа.

С близо 30% е спаднал броят на сключените през 2009 година сделки в България в сравнение с 2008 година. Малко над 217 000 транзакции са били осъществени през цялата минала година, докато през 2008 г. те са били 788 000 сделки.

Обемът на сключените в страната ни транзакции я поставя наред с Гърция, Румъния и Холандия, където понижението в реализираните обеми е аналогично. Челната позиция в това подреждане пък заемат Кипър и Ирландия. Броят на реализираните сделки в островната държава е паднал с близо 50%, а в Ирландия тази стойност е над 40%. Има държави, които отбелязват ръст в броя сделки. Това са Турция, която през 2009 година реализира с около 20% повече сделки в сравнение с 2008 година, и Швеция, която бележи ръст в обема на транзакциите от приблизително 5%.

България е европейската страна, отчела най-голям скок в лихвите по ипотечните кредити през 2009 година. Страната ни отбелязва ръст от 2%. Ръст в лихвите по жилищните заеми има и в Ирландия, Кипър, Румъния и Гърция.

Спад на лихвите е имало в повечето европейски страни. Най-значим е той в Швеция - близо 4%, и в Португалия - 2%. По-ниски задължения кредитополучателите са изплащали и в Белгия, Франция, Италия, Швейцария и т.н.

С 60% са се свили чуждестранните инвестиции в недвижими имоти в България през 2009 година. През първото полугодие 208 милиона евро са били инвестирани в този сектор в страната ни. Това представлява спад от 59.3% спрямо същия период на 2008 година, когато над 511 милиона евро са били вложени в сегмента. За периода септември 2008 - септември 2009 размерът на чуждите пари в България се е равнявал на 836 милиона евро, сочи още статистиката.

Според изследването кризата е редуцирала сериозно броя на агенциите за недвижими имоти. Трудностите са изчистили сегмента от т.нар. креватни брокери в страни като България, Кипър, Ирландия, Испания и Холандия. През 2009 година агенциите за недвижими имоти в Кипър са намалели с 50%, а в Холандия - с 44%.

Прогнозата на ERA Европа за бъдещето на сегмента на недвижимите имоти в България е подплатена с умерен оптимизъм. Според експертите от компанията пазарът ще зависи основно от 2 фактора - доходите на купувачите и  развитието на кредитния пазар. Активни в момента са 2 основни групи купувачи - хората на възраст между 25 и 30 години, които са решили да си купят дом с ипотечен кредит и често не разполагат с никакви спестени средства. Другите са тези между 40 и 50 години, които са по-скоро инвестиционно настроени, но разглеждат покупката като добро вложение на парите си, а не като възможност за бъдеща печалба.

Резюме с акцент върху България, както и пълния текст на доклада ще откриете в прикачените файлове.

Прочетено: 403