На 15 май 2010 г. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) представи проучване на чуждестранните посетители в България и на пътуванията на българите в страната за сезон Зима 2009/2010 г. То е извършено в периода януари-март и е направено сред 3563 чужденци и 2500 българи с помощта на финансиране от Оперативна програма "Регионално развитие".

 

3,2% ръст бележи зимният туристически сезон в сравнение със същия период на 2009 г. Приходите от туризъм за януари-февруари 2010 г. възлизат на 189,8 млн. евро. 680 000 чуждестранни туристи са посетили България тази зима. 94% от българите и 90% от чужденците са доволни от избора.

За почивката си през зимата българите са похарчили средно по 24 евро на ден, а чужденците -  по 86 евро на ден.

Селският, културният и планинският туризъм доминират в предпочитанията на почиващите през този сезон, показват резултатите от изследването.

Анкетираните са заявили, че избират нашата страна заради ниските цени, добрата кухня и създадените добри условия за СПА- и балнеложки туризъм. Според тях основните зимни конкуренти на България са Гърция и Турция, както и Австрия.

Сред основните забележки на туристите продължава за поредна година да бъде лошата транспортна инфраструктура.

Интересен за отбелязване факт е схващането на българите за почивката. "Според сънародниците ни тя е свързана предимно с ходене на село и ядене", коментира министър Трайчо Трайков.

Подробности от изследването (в таблици и графики) ще откриете в прикачения файл.

Прочетено: 204