На 11 май 2010 г. Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС (The Business Software Alliance/BSA) обяви резултатите от седмото глобално проучване на софтуерното пиратство в повече от 100 страни в света, направено съвместно със световния лидер в маркетинговите проучвания, консултантските услуги и дейностите в областта на ИТ и телекомуникационните индустрии International Data Corporation/IDC.

 

През 2009 г. делът на използвания нелицензиран софтуер в България е спаднал с 1 пункт, достигайки 67%, а загубите за софтуерната индустрия в резултат на пиратството у нас възлизат на 115 милиона щ.д. (в сравнение със 139 милиона щ.д. през 2008 г.).

Въпреки глобалната финансова криза, нивото на софтуерното пиратство спада в 54 от изследваните страни, а едва в 19 се наблюдава покачване. Независимо от това обаче, в световен мащаб се наблюдава покачване на нивото от 41% на 43%, главно в резултат на бързо развиващите се пазари с преобладаващо пиратство като Китай, Индия и Бразилия, които увеличават своя дял от общия софтуерен пазар.

"Падането нивото на софтуерното пиратство в България с 1 пункт и намаляването на причинените от него загуби за софтуерната индустрия през 2009 г. несъмнено звучи обнадеждаващо", заяви Велизар Соколов, юридически представител на СИБС у нас. "Очевидно предприетите през 2008 и 2009 г. мерки дават резултати, но сравнявайки данните с тези за другите държави членки на ЕС, нивото на софтуерното пиратство у нас остава недопустимо високо. Продължава да е налице необходимостта от предприемането на комплексни мерки както за подобряване на нормативната база, така и в областта на правоприлагането и въвеждането на алтернативни превантивни способи за справянето с този проблем. Предстои дълъг път и за преодоляване на високата обществена толерантност към посегателствата срещу интелектуалната собственост и изграждане на нова култура на потребление на продуктите на интелектуалния труд."

След 3 последователни години (2003, 2004 и 2005), в които софтуерното пиратство в България остана на критичните 71%, през 2006 г. бе постигнат спад с 2% - тенденция, която продължи и през 2007 г., когато софтуерното пиратство достигна най-ниската си точка от 68%. Независимо от това, през 2008 г., въпреки тенденцията към спад в Централна и Източна Европа, България не отбеляза по-нататъшно понижаване използването на нелицензиран софтуер. Със спада от 1 пункт през 2009 г. софтуерното пиратство у нас за първи път достига ниво от 67%, което се отразява не само върху намаляване на загубите от него и дава индикация, че предприетите през изминалата година мерки дават резултат и очертават нова тенденция за развитие към постепенно нормализиране на софтуерния пазар.

Други важни констатации от проучването на IDC са:

  • Сред изследваните 100 страни, пиратството бележи спад в 54 държави. Поради факта, че пазарът на персонални компютри е нараствал най-бързо в страните с най-високо ниво на пиратство, в световен план то бележи покачване от 41% на 43% за 2009 г.
  • Загубите от използването на пиратски софтуер през 2009 г. възлизат на 51.4 милиарда щ.д.
  • В САЩ нивото на пиратството е 20%, а в Япония и Люксембург - 21% - държавите с най-ниско ниво на пиратството сред изследваните 100.
  • Сред страните с най-високо ниво на пиратството - над 90% - са Грузия, Зимбабве и Молдова.Използвани способи за борба със софтуерното пиратство са легализационни програми на издатели и търговци на софтуер, информационни кампании, водени както от правителствата, така и от представители на индустрията, правоприлагащи действия, различни технологични мерки като платформи за администриране на дигитални права, навлизането на програми за ефективно управление на софтуерните активи и др.
  • Сред факторите, които влияят върху повишаване нивото на пиратството са бързото разрастване на пазара на персонални компютри и завишаване броя на инсталациите при по-старите компютри, където нелицензираният софтуер по-често преобладава, както и все по-бързото усъвършенстване на техниките, използвани при компютърните и кибер престъпления
  • За всяка лицензирана компютърна програма, струваща 100 щ.д. през 2009 г. са били пиратирани продукти за още 75 щ.д. Но това е проблем, който засяга не само приходите за индустрията, тъй като от снижаването нивото на софтуерното пиратство може да бъдат извлечени значителни икономически ползи. 

"Проучването на BSA и IDC сочи известен успех в борбата с пиратството в цял свят през 2009 г., но постепенната промяна не е достатъчна", заяви Робърт Холиман, президент на BSA. "Пиратството ограничава иновациите в областта на информационните технологии, разкриването на нови работни места, растежа на националната икономика и ограбва държавите от жизнено необходимите им постъпления в хазната. Нашият доклад много ясно показва, че правителствата по цял свят трябва да удвоят усилията си в борбата с кражбата на софтуер."


Пълния текст на изследването ще откриете в прикачения файл.

Подробности може да прочетете на адрес www.bsa.org/globalstudy

Прочетено: 460