Становище на БСК относно представеното от МТСП социологическо проучване на “Потребностите на работодателите от работна сила с определена квалификация”, възложено за изпълнение на Алфа Рисърч, м. октомври 2004 г.

 

 

                                                                                              ДО

Министерство на труда и социалната политика

 

На вниманието на

Г-н Румен Симеонов -

Заместник Министър

 

Т У К

 

Относно: Социологическо проучване на “Потребностите на работодателите от работна сила с определена квалификация”:

 

 

Уважаеми господин Симеонов,

 

В процеса на подготовка на НПДЗ – 2002 г. Българска стопанска камара предложи в Плана да бъде включен проект за “Изграждане на система за проучване, набиране, текуща обработка на информация и оценка на потребностите на работодателите от професионална квалификация на работната сила в регионален аспект”. Проектът беше разработен на четири етапа 2002 - 2005 г. и предвиждаше системата да обслужва всички заинтересовани страни на пазара на труда – МТСП, АЗ, МОН и социалните партньори. След съгласуване, смесена работна група на БСК и представители на МТСП изготви цялостен проект, който представи в МТСП. Първата част от този проект, включващ социално икономическа оценка на потребностите от професионална квалификация на пазара на труда в 6-те региона за планиране, беше одобрен и включен в НПДЗ – 2002, а изпълнението на дейността беше възложено на АЗ. В следващите месеци БСК предложи на АЗ проект на споразумение, въз основа на което да се пристъпи към изпълнение на предвидените дейности в първата част на проекта, но до неговото подписване така и не се стигна. АЗ поиска да води вторични преговори по одобрения с НПДЗ бюджет[1] на проекта за 2002 г., което не й беше отказано, но въпреки това не доведе преговорите до краен резултат. В последствие проектът беше изключен негласно от АЗ от финансиране в НПДЗ – 2002 г. и през следващата година дейността залегна в новия НПДЗ, но с видоизменена философия и с други “изпълнители”.

През м. февруари, 2004 г. АЗ обяви конкурс за възлагане на ОП с предмет “Проучване на потребностите на работодателите от работна сила с определена квалификация във всички области, които обслужват деветте Дирекции “регионални служби по заетостта” на територията на цялата страна”. Техническото задание, предоставено в тръжната документация, беше преработеното техническо задание от предложението на БСК, одобрено в НПДЗ – 2002 г., като в новото техническо задание по ОП от “бенефициентите” на проекта бяха изключени социалните партньори. Проучването беше зададено като самостоятелно социологическо изследване, а не като етап за изграждане на система в бъдеще. След провеждането на конкурс, за изпълнител на ОП беше определена социологическа агенция “Алфа Рисърч” ООД.

 

През м. август, т.г. бяха оповестени резултати от посоченото по-горе социологическо изследване. Официално на пресконференция беше представена извадка на методиката и въпросника, в която беше представен само един въпрос, пряко свързан със зададената тема на ОП. Много повече време беше отделено на оценката за развитие на бизнеса през последните няколко години, очакванията за бизнес развитието в бъдеще, оценка на вероятността за увеличаване на наемния труд във фирмите в бъдеще, вероятните инвестиции, оценка на ефективността от работата на регионалните поделения на АЗ и т.н. – все въпроси, които не носят пряко информация относно предмета на ОП. Не беше представена социално икономическа оценка и тенденции съгласно предмета на ОП, което според нас е една от основните задачи на изследването. Пресконференцията беше организирана по начин, който не позволи на участниците да зададат каквито и да било въпроси, което остави у нас впечатлението, че Изпълнителят “Алфа Рисърч” бяга от отговорите на конкретните въпроси, които безспорно бяха възникнали по повод на поднесените оскъдни и неясни резултати от изследването. Нещо повече, БСК счита, че в анализа на събраната социологическа информация, задължително трябваше да бъдат привлечени представителите на работодателите като определящ фактор на пазара на труда и техните експерти в областта на социално икономическите анализи и оценки, каквато беше философията на цялостния проект за изграждане на информационна система за обслужване на дейностите за професионална квалификация спрямо нуждите на пазара на труда в дългосрочен план.

 

С настоящето отправям молба към Вас да ни бъде предоставено цялостното социологическо проучване, проведено от “Алфа Рисърч”[2], както и пълният списък на интервюираните единици на изследването, за да можем да направим своите анализи и социално икономически оценки, които ще Ви предоставим в рамките на ангажиментите ни в социалния диалог, каквато е досегашната ни практика.

                                                          

Председател:                

Божидар Данев

 

Приложения:

-          Кореспонденция между БСК и МТСП – относно описания проект, първи и втори етап

-          Извадка от проекта на БСК – първи етап 2002 г. - – за сравнение на предложените от БСК цели, задачи, резултати ... и представените в публичното пространство резултати от социологическото изследване;

 

[1] В предложението на БСК дейността по първи етап беше предложена за финансиране, както следва:

73% - със средства от ДБ и

24% - със собствени средства на БСК.

[2] Методика, въпросник, емпирична информация.

Прочетено: 418