ДО
     Г-Н ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ
     ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
     КОМИСИЯТА  ПО ВЪПРОСИТЕ
     НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

С Т А Н О В И Щ Е
     на
     БЪЛГАРСКАТА СТОПАНСКА КАМАРА

Относно: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МЕТОДИЕВ,

Българската стопанска камара принципно подкрепя законопроекта,  като създаващ задължение за държавната администрация да използва в компютърните си системи стандартни отворени файлови формати, гарантиращи свободен достъп на гражданите до обществена информация.

Същевременно, предвидените  разрешения за изключение,  в чл. 3а  и следващите на проекта, дават възможност за две последователни отлагания на това задължение, всяко от които е за период от две години. Така, вместо в тримесечен срок, съгласно § 4 от ПЗР на законопроекта, може да се очаква, че декларираните намерения в мотивите към него и в  принципите на закона за прозрачност на дейността на администрацията, ще намерят реализация през 2010 година.

Не са достатъчно ясни и критериите в чл. 3а ал. 2 и 3, въз основа на които министърът на държавната администрация, а по-късно и съдът ще издават разрешение за изключение или отказ.

Ето защо предлагаме срокът за допускане на изключения да бъде намален, като се предвидят и ясни критерии за това.

Като положително изменение приемаме разширението на текста на ал.1 на чл.1 и изричното включване в него на Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса като носители на задължението за осигуряване на достъп до обществена информация. В тази връзка предлагаме в ал.2  на чл.3 като задължени субекти по закона да бъдат допълнени и физическите лица, на които въз основа на друг закон е възложено осъществяването на публични функции. По този начин ще бъде осигурена прозрачност в дейността на нотариусите и частните съдебни изпълнители.

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: /Божидар Данев/

Прочетено: 336