ДО

Г-н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

Относно: Проект на ЗИД на Закона за юридическите лица с нестопанска цел

    

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) изразява категорично несъгласие с  предложените с §1 и §7 изменения в Закона за юридическите лица нестопанска цел. Същите са в противоречие с принципите и нормите на българското, европейското и международното законодателство.

Формирането на политики от страна на държавата по отношение на неправителствените организации е в грубо противоречие с конституционния принцип на свободата на сдружаване, като един от основните принципи на съвременната демократична, правова държава и международните актове, по които България е страна.

Създаването на Съвет за развитие на гражданското общество към Министерския съвет с равен брой участници на държавата и неправителствените организации не е в съзвучие с Конституцията, която в чл. 4 задължава държавата да създава условия за свободно развитие на гражданското общество. Изключително смущаващи са функциите на съвета, между които: да дава становища по всички властови актове, касаещи развитието на гражданското общество, да прави ежегоден преглед на потребностите и проблемите на гражданските организации и техните резултати и постижения, и т.н. По този начин неправителствените организации се поставят под пряк контрол и подлежат на оценка на правителството.

Горните текстове нарушават Конвенция № 87 за свободата на сдружаване на Международната организация на труда (МОТ), 1948 г., ратифицирана от Р България, според която: „...трудещите се и работодателите, без каквато и да е разлика и без предварително разрешение, имат правото да образуват организации по свой избор, както и да се присъединяват към тези организации при единственото условие да се съобразяват с техните устави. Организациите на трудещите се и на работодателите имат правото да изработват своите устави и правилници, да избират свободно своите представители, да организират управлението и дейностите си и да съставят свои програми за действие. Публичните власти трябва да се въздържат от каквато и да е намеса, която може да ограничи това право или да попречи на неговото законно упражняване.

Изменението е в противоречие с останалите текстовете на ЗЮЛНЦ, които дават свобода на юридическите лица с нестопанска цел свободно да определят целта си и средствата за постигането й и да се самоопределят като организации за осъществяване на дейност в обществена или в частна полза (чл. 2, ал. 1, чл. 3).

Гражданските сдружения са призвани да бъдат опоненти и коректив на централната и местна власт. Предложените текстове създават законови предпоставки за намеса на държавната власт при формиране волята и действията на гражданските сдружения. Вместо да създаде условия за свободно развитие, законопроектът въвежда механизми за канализиране енергията на обществените организации и превръщането им в удобни структури на властта.

 

С уважение,

                 БОЖИДАР ДАНЕВ

                 Изпълнителен председател на БСК

 

Прочетено: 483