Законодателството в страната изисква всеки касов апарат да бъде свързан с компютърните системи на Националната агенция за приходите (НАП). Търговците, регистрирани по ЗДДС, трябва да направят това до 30 септември 2011 г., а за всички останали срокът е м. март 2012 г.

Основният въпрос, на който трябва да си отговори всеки, който има изискване за осигуряване на дистанционна връзка на касовия апарат с НАП, е какво устройство иска да ползва - ново или да доработи своето:

  • Старите устройства са с по-ниска цена.
  • Новите имат преимущество, че работят с контролна лента на електронен носител (КЛЕН), което води до икономии на консумативи, тъй като КЛЕН замества втората (хартиена контролната) лента. Отпада и необходимостта от помещение за съхранение на хартиените контролни ленти за срок от пет години.


Независимо от избрания вариант препоръката ни е да не изчаквате крайния срок и да осигурите електронната връзка на касовите си апарати с НАП във възможно най-кратък срок. Напомняме ви, че неизпълнението на това изискване ще доведе до затваряне на търговски обекти от органите на НАП.

Какво трябва да направите, за да смените своето фискално устройство в няколко стъпки? 

  1. Пуснете всички отчети, които се изискват при демонтаж на фискалната памет.
  2. Обърнете се към сервизната фирма, която трябва да изготви протокол за демонтаж на фискалната памет с причина „бракуване".
  3. Заверете Протокола за демонтаж в компетентната териториална дирекция на НАП, след което фискалната памет на старото устройство се демонтира.
  4. Сервизната фирма извършва регистриране на фискалното устройство с дистанционна връзка. Устройството се счита за регистрирано при получаване от НАП на потвърждение за успешна регистрация.
  5. Сервизната фирма издава свидетелство за регистрация на фискалното устройство, което вече не се заверява в НАП.


Повече информация за дистанционната връзка с НАП може да намерите на www.nap.bg, както и да получите на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор, според тарифния план.

По-долу публикуваме:

  • Списък с одобрените от НАП модели фискални устройства (забележка: списъкът е предоставен от производителите на фискални устройства в България и НАП не претендира да е напълно изчерпателен);
  • Информационна брошура, която отговаря на основните въпроси, свързани с осигуряването на електронната връзка.

Прочетено: 292