Министерството на икономиката, енергетиката и туризма провежда обществени консултации по Екологичната оценка и Оценката на съвместимост със зоните по НАТУРА 2000 на проект на Енергийна стратегия на Р България 2020 

 


Информираме Ви, че в изпълнение на чл.20, ал.1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще проведе консултации с обществеността по изготвена Екологична оценка и Оценка на съвместимост със зоните по НАТУРА 2000 на Проект на Енергийна стратегия на Р България 2020.


В тази връзка и с цел формиране на становище от името на бизнеса, БСК се обръща с молба към своите членове да изпращат свои коментари и предложения на адрес: ios@bia-bg.com до 15 юли 2010 г.!

 

 


***

  1. Информация за възложителя: Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, гр.София, ул. "Славянска" No 8. Лица за контакти - Гюннур Джумалиева, началник на отдел „Секторни политики и стратегии", дирекция „Енергийни политики, стратегии и проекти", тел: 9263 132 и Милена Цолева, държавен експерт в отдел „Секторни политики и стратегии", дирекция „Енергийни политики, стратегии и проекти", тел: 9263 248.
  2. Основание за изготвяне на Екологичната оценка: Екологичната оценка на проект на „Енергийна стратегия на Р България 2020" е изготвена, съгласно изискванията на чл.81, ал.1, т.1 от Закона за опазване на околната среда от "Институт по енергетика" АД - гр.София. За контакти Борис Спиров, тел:9634576, e-mail адрес:spirov@eninbg.com
  3. Период на действие: Енергийната стратегия на Р България е с времеви хоризонт до 2020  година.
  4. Териториален обхват: Енергийната стратегия на Р България обхваща цялата територия на страната.
  5. Засегнати елементи на Националната екологична мрежа: Описани са в Доклада за оценка на съвместимостта на Националната енергийна стратегия с предмета и целите на опазване на защитените зони по Директивата за местообитания и Директивата за птиците от мрежата Натура 2000.
  6. Основни цели на проекта на Стратегия: Основна цел на Енергийната стратегия на страната е да създаде рамка за устойчиво развитие на енергийния сектор до 2020г. Основна цел на екологичната оценка (ЕО) е да допринесе за интегрирането на въпросите на околната среда в подготовката на Енергийната стратегия и да осигури по - високо ниво на защита на компонентите на околната среда и постигане на устойчиво развитие.
  7. Място за публичен достъп и време за запознаване с проекта: Материалите са на разположение на всички заинтересовани страни на хартиен носител в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма - гр.София, ул."Триадица" No8, Информационен център. В електронен вариант на интернет страницата на министерството - www.mee.government.bg. При предварителна заявка на Ваше разположение ще бъде осигурен регистриран експерт от екипа на "Институт по енергетика" АД- гр.София.
  8. Срок за изразяване на становища: 30 дни от публикуване на съобщението.
  9. Начин за изразяване на становищата: Вашите коментари и становища и подпълнени въпросници можете да представяте в срок до 23 юли 2010г. на място, на официалния адрес на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (София, ул. Славянска №8), на факс 987 09 38, както и в електронен вид на  e-mail адрес: еo.strategy@mee.government.bg. За становищата и въпросниците изпратени на пощенския адрес на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма е валидна датата на входящия номер издаван от деловодството на министерството. Докладът за оценка степента на въздействие на изменението на проекта на "Енергийна стратегия на Р България до 2020 г" върху защитените зони е публикуван и на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите (www.moew.government.bg). Съгласно чл. 25, ал. 2 от Наредбата за ОС всички заинтересувани лица могат да депозират пред МОСВ писмени мотивирани становища по изменението на проекта на стратегия и доклада, като срокът за това е 30-дневен от публикуването на информацията на интернет страницата на МОСВ.
  10. Документи за изтегляне:

 

Прочетено: 645