Проект на ПМС за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията за етикетиране и предоставяне на стандартна информация за продукти, свързани с енергопотреблението

ПМС за допълнение на Наредбата за допълнителните мерки, свързани с прилагането на регламенти, приети съгласно чл. 15 от Директива 2009/125/ЕО

***

Наредбата за изискванията за етикетиране и предоставяне на стандартна информация за продукти, свързани с енергопотреблението, е приета с ПМС № 140/2011 г. и с нея в българското законодателство се въведоха изискванията на Директива 2010/30/ЕС относно посочването на консумацията на енергия и на други ресурси от продукти, свързани с енергопотреблението. Директива 2010/30/ЕС представлява преработка на рамковата Директива 92/75/ЕИО за указване на потреблението на енергия и други ресурси от битови уреди чрез етикетиране и стандартна продуктова информация. Директива 2010/30/ЕС, както и Директива 92/75/ЕИО, са рамкови и само установяват общите условия за изискванията за етикетиране към продуктите, свързани с енергопотреблението. Подробните изисквания относно процеса на етикетиране на конкретните продукти, свързани с енергопотреблението, се установяват в прилагащите мерки към двете директиви, които се разработват и приемат от ЕК.

Първоначално, след влизането в сила на Директива 2010/30/ЕС, останаха да действат прилагащите мерки към Директива 92/75/ЕИО (прилагащи директиви), които се отменяха след приемането на съответните прилагащи мерки към Директива 2010/30/ЕС (делегирани регламенти). Предвид на това, приетата с ПМС № 140/2011 г. наредба включваше разпоредби, транспониращи 8-те прилагащи мерки към Директива 92/75/ЕИО, които впоследствие се отменяха след приемането на съответните прилагащи мерки към Директива 2010/30/ЕС. В момента наредбата съдържа изисквания към 4 продуктови групи (сушилни машини, комбинирани перални-сушилни машини, битови лампи, и битови електрически фурни), които са свързани с действащи прилагащи мерки на Директива 92/75/ЕИО.

През 2012 г. бяха приети и публикувани в „Официален вестник” на ЕС два делегирани регламента към Директива 2010/30/ЕС, в това число за етикетиране на битови барабанни сушилни машини и за електрически лампи и осветители.

В тази връзка се налага съответните раздели и приложения от наредбата, както и позоваванията на прилагащите мерки на Директива 92/75/ЕИО, свързани с продуктовите групи, за които има вече приети делегирани регламенти по Директива 2010/30/ЕС, да бъдат отменени.

Постановлението ще влезе в сила от датата на обнародването му за битовите перални машини и от 01.09.2013 г. за електрически лампи и осветители. С приемането му ще се постигне пълно съответствие на българското законодателство с изискванията на прилагащите мерки, приети съгласно чл. 10 на Директива 2010/30/ЕС.

***

С  Наредбата за допълнителните мерки, свързани с прилагането на регламенти, приети съгласно чл. 15 от Директива 2009/125/ЕО се определят процедурите за оценяване на съответствието на конкретни продуктови групи от обхвата на приетите регламенти, съгласно чл. 15 на рамковата Директива 2009/125/ЕО за създаване на рамка за определяне на изискванията за екодизайн към продуктите, свързани с енергопотреблението, с изискванията за екопроектиране. До 2011 г. бяха приети 12 такива регламента, които са отразени в наредбата.

През 2012 г. бяха приети и публикувани в „Официален вестник” на ЕС още два регламента (за климатизатори и вентилатори за разхлаждане и за водни помпи), което налага наредбата да бъде допълнена, за да може да се осигури прилагането на процедурите за оценяване на съответствието и за новите две продуктови групи.

Постановлението ще влезе в сила от датата на обнародването му. С приемането му ще се постигне пълно съответствие на българското законодателство с изискванията на приетите съгласно чл. 15 на Директива 2009/125/ЕО регламенти по отношение на оценяването на съответствието им с изискванията за екопроектиране.

Прочетено: 396