НА ВНИМАНИЕТО НА БРАНШОВИТЕ И РЕГИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ, ЧЛЕНОВЕ НА БСК!

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

В началото на септември 2012 г. народни представители от най-големите парламентарни групи в 41-то Народно събрание внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията /ЗИД на ЗЗК/. Предложените поправки са насочени към ограничаването на възможностите за злоупотреби от страна на търговските вериги и по-добра защита на малките и средни производители.

Законопроектът за първи път въвежда понятието „значителна пазарна сила”. То придава нов смисъл в конкурентното право на страната. Според текстовете в него "значителна пазарна сила" има предприятие, което не е с господстващо положение на пазара, но "с оглед на своя пазарен дял, финансови ресурси, възможности за достъп до пазара, технологично равнище и стопански отношения с други предприятия" може да попречи на конкуренцията в страната, тъй като неговите доставчици и партньори са зависими от него.

В документа се изброяват и забраните към фирмите със значителна пазарна сила. Те не могат "пряко или косвено" да налагат цени за покупка или продажба, да ограничават производството, търговията, техническото развитие и инвестициите "във вреда на потребителите", да отказват необосновано доставка на стока или услуга. Освен това, тези компании няма да могат да прилагат различни условия за еквиваленти сделки, да възпрепятстват свои партньори да предоставят по-добри условия на трети фирми и др.

Проектът има за цел да допълни съществуващите разпоредби, да осигури възможност за осъществяване на последователна политика за защита на условията за конкуренция на националните пазари, да гарантира равнопоставеност при водене на преговори по търговски сделки на всяко от предприятията по цялата верига: от производителите на суровини до потребителите и да съответства с европейското законодателство в областта на защитата на конкуренцията.

С Разпореждане на Председателя на Народното събрание от 05.09.2012 г. ЗИД на ЗЗК е разпределен на постоянните комисии по икономическата политика, енергетиката и туризма и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Въпреки изразената предварително широка политическа подкрепа, повече от четири месеца проектът не влиза в дневния ред на комисиите за разглеждане.

Управителният съвет на Българска стопанска камара, воден от целите, прокламирани в Устава на организацията, предприема инициатива за ускоряване разглеждането на законопроекта от Народното събрание на Република България.

За тази цел търсим писмената Ви подкрепа относно ускоряване процеса за разглеждане и приемане от 41-то Народно събрание на ЗИД на ЗЗК /№ 254-01-89 на 04.09.2012г./.

При условие, че приемате тази наша инициатива, Ви молим за писмено изразена от името на Вашата организация подкрепа, отразена на Ваша официална бланка и изпратена на адреса на БСК или на e-mail: branch2@bia-bg.сom в срок до 30.01.2013 год.

С УВАЖЕНИЕ,

БОЖИДАР ДАНЕВ
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ

Прочетено: 345