Европейската комисия отправя покана за обществено обсъждане на предложението за опростяване на някои процедури за осъществяване на сливания съгласно Регламента за сливанията на ЕС.

Целта на предложението е да се направи по-благоприятна средата за бизнеса чрез намаляване на бюрокрацията и опростяване на процедурите на ЕС за контрол на сливанията.

Предложените промени могат да са от полза на над 70% от всички удостоверени сливания, за да се класира за преглед по опростена процедура на Комисията, т.е. с около 10% повече, отколкото е към момента. Това може да доведе до икономии за сливащите се компании и намаляване на адвокатски хонорари.

В допълнение, Комисията предлага да намали обема на информацията, която се изисква, за да облекчат всички сливания, което значително ще намали административната тежест.

Тази инициатива е част от общите усилия на Комисията да направи административните процедури, с по-малка тежест за бизнеса, като по този начин стимулира икономическия растеж и конкурентоспособността на Европа.

По-специално, Комисията предлага да се актуализира известието относно опростената процедура за облекчаване на някои сливания. Съгласно настоящото известие, компаниите могат да използват по-кратък формуляр за уведомяване за някои категории на сливания, които обикновено могат да пораждат проблеми за конкуренцията. Ако общият пазарен дял на двете сливащи се дружества са под определен праг, сливането се третира по опростената процедура.

Консултативните документи са на разположение на адрес:

http://ec.europa.eu/competition/consultations/2013_merger_regulation/index_en.html

За контакти:

Антоан Коломбани (+32 2 297 45 13)

Мариса Гонзалес Иглесиас (+32 2 295 19 25)

Мария Мадрид Пина (+32 2 295 45 30)

 

Прочетено: 510