Проект на ЗИД на Закона за местните данъци и такси

С проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси се предлага прецизиране на нормите за освобождаване за сгради със сертификати за клас на енергопотребление В, C и D по Закона за енергийната ефективност. Нормативната уредба относно сертифициране на сградите позволява преиздаването на сертификати при определени условия. Това обстоятелство не е взето предвид в данъчния закон, което води до противоречия при практическото прилагане на данъчното облекчение. За постигане целите на освобождаването от облагане с данък върху недвижимите имоти е предложено изрично да се установи, че то се извършва за периода непосредствено след преустройство на сградите, водещо до постигане на енергийна ефективност. Предвижда се възможността данъчното облекчение при облагане с данък върху превозните средства в Република България да бъде в зависимост от екологичните стандарти по отношение емисионните норми на парникови газове.

Проект на ЗИД на Закона за данъците върху доходите на физическите лица

С проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица се предлага да бъде отменено данъчното облекчение за млади семейства. Предложението за отмяна на данъчното облекчение за млади семейства е свързано с открита процедура по нарушение на правото на ЕС от Европейската комисия. Според Европейската комисия, данъчното облекчение за млади семейства създава преференциално данъчно третиране на доходите, придобити от местни за България физически лица, спрямо такива, които въпреки, че получават по-голяма част от доходите си в България, са установени за данъчни цели в друга държава – членка на Европейския съюз. Друго предложение за промяна е свързано с приети промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, съгласно които отпада задължението за отделна регистрация на земеделските производители като тютюнопроизводители. 

Проект на ЗИД на Закона за счетоводството

Член 6, ал. 2 от Законопроекта за счетоводството позволява счетоводният документ да е електронен документ, когато са спазени изискванията на закона и на Закона за електронния документ и електронния подпис. Предлаганите промени в чл. 7 от ЗСч, отнасящи се само за счетоводни документи, засягащи дейността на предприятието и създадени за вътрешно ползване, предвиждат подписа на съставителя на документите при използване на автоматизирани информационни системи да се замени с идентификатор. Идентификаторът представлява кодиране на информацията за съставителя на документа и го идентифицира по неоспорим начин, като освобождава предприятията от регистриране на електронни подписи за целия си персонал при работа с автоматизирани управленски и счетоводни системи. Въз връзка с тези допълнения в § 1 от допълнителните разпоредби се дава легална дефиниция на понятието „цифров или друг идентификатор”

Проект на ЗИД на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс съдържа предложения за промени, регламентиращи осъществяването на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на Република България. Въвеждането на фискален контрол е с цел предприемане на ефективни мерки за защита на фискалната позиция и предотвратяване неплащането на ДДС, корпоративни данъци и данъци върху доходите на физическите лица. Фискалният контрол върху движението на стоки с висок фискален риск ще се осъществява на територията на цялата страна от органи по приходите, оправомощени от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите

Проект на ЗИД на Закона за корпоративното подоходно облагане

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) е изготвен с цел усъвършенстване на данъчното законодателство и  прецизиране на българското данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви и европейската практика в областта на прякото облагане. В тази връзка са направени предложения за промяна.

Проект на ЗИД на Закона за ДДС

Направените предложения за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) са във връзка с необходимостта от хармонизиране на българското данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви и решения на Съда на Европейските общности в областта на косвеното облагане, както и с прецизиране на разпоредбите, които създават затруднения при практическото прилагане на закона.

 

 

Прочетено: 135