Това проучване ви дава възможност да улесните извършването на стопанска дейност от вашата компания в Съединените американски щати (САЩ). Попълването на въпросника ще ви отнеме около 15-20 минути. Благодарение на вашето участие ще бъде предоставена изключително важна информация за търговските бариери, пред които са изправени европейските отрасли и предприятия в САЩ. Това може да ви помогне да намалите разходите си и да разширите вашия бизнес.

Европейският съюз (ЕС) и САЩ в момента водят преговори по търговско споразумение, наречено трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Неговата цел е да се подпомогнат двете икономики, като се улесни продажбата на продукти и услуги от двете страни на Атлантическия океан — по-специално за малките и средните предприятия, и като същевременно се запази нашето високо равнище на защита на потребителите, на опазване на околната среда и пр.

За вашето предприятие това може да означава премахване на митата, които настоящите или потенциалните ви клиенти в САЩ трябва да плащат върху продуктите, които вие изнасяте. Ако внасяте продукти от САЩ, това може да означава премахване на митата, които плащате за тях. ТПТИ може също така да улесни предприятието ви при изпълнението на изискванията на САЩ по отношение на здраве, безопасност и др. или може да улесни вашите доставчици в САЩ да се съобразяват с изискванията на ЕС.

Като цяло едно амбициозно ТПТИ ще доведе до повишаване на общия износ на ЕС за САЩ с 28%, което представлява 187 млрд. евро допълнителен износ на стоки и услуги от Съюза. Като участвате в това проучване, ще помогнете предприятието ви да стане част от този растеж.

Проучването се извършва от консултантската фирма Ecorys по поръчка на Европейската комисия. Европейската комисия води преговори по споразумението от името на всички държави — членки на ЕС.

Вашите отговори ще помогнат на преговарящите от страна на Комисията да постигнат най-благоприятните условия за европейските граждани и предприятия като вашето. Ако не участвате, за тях ще бъде много по-трудно да узнаят кои правила, въведени от правителството на САЩ или от някой от федералните щати, засягат европейските предприятия. Вашият опит е от огромно значение.

Предоставената от вас информация ще бъде обработена в условия на строга поверителност и анонимност. Тя ще бъде включена в общата оценка на Ecorys за ефекта от търговско споразумение между ЕС и САЩ, но в докладите няма да се споменават респонденти, участвали в проучването. Специална декларация за поверителност

Бихме желали да ви помолим да бъдете максимално конкретни в отговорите си. Ако нещо не ви е ясно или бихте искали да получите допълнителна информация, моля, не се колебайте да ни изпратите ел. писмо на адрес tsia-ttip@ecorys.com. Ако работите с брокер, агент или спедиционно дружество в сферата на вноса/износа, те също могат да ви помогнат да отговорите на някои от въпросите.

МОЛЯ, изпратете отговорите преди 15 декември 2014 г.
Предварително ви благодарим за отговорите на проучването.

Прочетено: 175