Настоящата петиция не е срещу правото на свободен избор на осигуряване, а срещу създадената правна рамка за реализирането му, която на практика подменя идеята за свободен и информиран избор в полза на осигурените лица.

С приетите от Министерския съвет, НАП и НОИ подзаконови актове реализацията на правото на свободен избор се осъществява в противоречие с приетите от Народното събрание изменения на Кодекса за социално осигуряване, защото:

  1. Парите на лицата, натрупани в УПФ, които решат да се прехвърлят в Държавното обществено осигуряване, няма да постъпват в Сребърния фонд, а в НАП и НОИ;
  2. Парите на полицаите и военните, натрупани в УПФ, които решат да се прехвърлят, няма да постъпват в специално създаден за тях фонд, както изисква закона, защото такъв фонд не е създаден с оповестената подзаконова уредба.
  3. Само в случай, че осигурените лица решат да се върнат обратно в УПФ, то парите ще бъдат плащани от Сребърния фонд.

Създадената неточна, непълна, неясна и противоречива правна уредба на обществените отношения в сферата на осигуряването:

  • противоречи на Кодекса за социално осигуряване и превръща свободния избор в чиста национализация и начин за подпомагане на дефицита на НОИ с частни средства на осигурените лица чрез упражняване на икономическа принуда върху тях. Това е така, защото лицата ще изгубят собствеността върху средствата си, а тяхното прехвърляне към държавното обществено осигуряване няма да допринесе за евентуалното увеличение на пенсията им (в зависимост от размера на прехвърлените средства).
  • създава условия за източване на Сребърния фонд, защото в този фонд няма да влизат, а само ще излизат средства.
  • е предпоставка за накърняване на икономическите интереси на осигурените лица, загуба на техни права и широки възможности за злоупотреби.

Държавата не само създаде неясна и противоречива правна уредба, но и чрез своите компетентни органи не предоставя на осигурените лица предварителна информация, дали и с колко ще им бъде увеличена пенсията, така че да им осигури възможност да направят информиран избор в своя полза. Нещо повече, НАП и НОИ се възползват от тази противоречива законова уредба и от липсата на независим контрол върху процеса на прехвърляне, за да привличат лицата да прехвърлят партидите си, без да обясняват, че голяма част от тях няма да получат увеличение на пенсиите.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПЕТИЦИЯТА ТУК!

Прочетено: 766