Депутатите излязоха в 25-дневна ваканция, след като Народното събрание проведе последното си пленарно заседание за тази парламентарна година на 18 декември. Първото пленарно заседание за новата календарна 2016 г. е насрочено за 13 януари.

Агенция „Фокус” припомня:

Парламентът приключи пленарната си работа с гласуването на постановлението на Министерски съвет за персонална промяна в състава на кабинета. Депутатите гласуваха оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов, както и номинацията на Екатерина Захариева за поста. Разделянето на кабинета с министър Христо Иванов стана повод и за разцепление в Реформаторския блок. ДСБ –една от петте партии участващи в блока, се разграничи и се определи като опозиционна. Така се стигна и до преподписването на коалиционното споразумение с управляващите. Очаква се анексът да бъде подписан в началото на 2016 г. В декларация от името на ПГ на ГЕРБ, Цвета Караянчева заяви, че управляващата коалиция е стабилна в политическо отношение. „Ако някой се опитва изкуствено да разклаща доверието в нея, ефектът от това ще бъде като от буря в чаша вода”, обясни Караянчева. Според нея, през изминалата парламентарна година управляващото мнозинство е успяло да реализира максимална част от първоначално заложените законодателни дейности. Като аргумент в подкрепа на твърдението си, тя посочи приемането на Държавния бюджет за 2016 година, който трябва да осигури нормалното функциониране на всички институции и сектори в страната. Най-високата оценка тя даде на постигнатия исторически политически консенсус и осигуряването на максимално парламентарно мнозинство за промените в Конституцията. По думите ѝ, настоящото управление има ясно формулирани цели и приоритети, които са реално достижими. „Реформата в съдебната власт ще продължи. Ние в ГЕРБ държим на това и ако някой твърди обратното, той манипулира. Гаранциите за това са предстоящите промени в Закона за съдебната власт и процесуалните закони”, се посочваше още в декларацията на ПП ГЕРБ.

Опозицията направи критична оценка за отминалата парламентарна година. От ПГ на ДПС настояха за предсрочни парламентарни избори. „Това правителство, въпреки мантрата за стабилността, не е в състояние да генерира реформи”, заяви Местан. Според него, именно липсата на реформи обуславя липсата на развитие и стабилност. „Управлението ви е обречено на неуспех. Изборите вече са необходимост”, коментира още лидерът на ДПС.

Председателят на „БСП лява България”Михаил Миков определи в декларация изтеклата изтеклата парламентарна година като „година на големите приказки”. „Година на политическа нестабилност и отсъствие на посока в управлението, отсъствие на посока за България, година на социално замразяване, увеличаваща се бедност и социална криза, която убива бъдещето на България“, посочи Миков. „2015 г. ще се запомни и с това, че като цяло не стана ясно, кой точно и кога участва в управлението на страната. Първоначално обявената четворна коалиция от време на време ставаше петорна, на моменти беше шесторна, но принципите, на които се формира тя от самото начало, очевидно не бяха свързани с това, което бе декларирано, а със самоцелното участие във властта и запазването й на всяка цена“, заяви лидерът на БСП.

Декларация от името на групата на Патриотичния фронт прочете нейния съпредседател Красимир Каракачанов. В нея бе обърнато обърна внимание на кандидатурата на Република Турция за членство в ЕС и бъдещата позиция България. Той призова, ако се повдигне въпросът за еврочленството на Турция , страната ни да проведе национален референдум. По повод на последната парламентарна сесия, той пожела на българското правителство повече енергичност и заяви, че Патриотичния фронт подкрепя управлението и неговата програма, в чието изработване е взел участие.

Прочетено: 625