Всяка областна дирекция на МВР сама решава проблемите си с недостига на регистрационни табели за автомобили, стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова в петък. Заради няколко поредни обжалвания вече почти година вътрешното ведомство не може да проведе обществената поръчка за доставка на табели. Резултатът бе, че в много градове номерата свършиха, а в някои регистрацията на нови коли дори спря. В Русе, Хасково и Благоевград близо месец не се регистрираха коли, процесът се отпуши едва миналата седмица.

"За да осигурим нормалното протичане на регистрациите, организираме децентрализация на доставките, като всяка областна дирекция спрямо нуждите си започва процедура за доставка на регистрационни табели", обясни Бъчварова. Такива процедури вече са обявени на много места. Те обаче се правят чрез публични покани, т.е. търгове реално не се провеждат, а дирекциите директно канят фирми, които да произведат табелите. Законът за обществените поръчки дава такава възможност, когато администрацията имат спешна нужда от доставка.

В столичния КАТ, където на ден се регистрират по 600 коли, няма да има проблем с табелите, обясни пред "Сега" шефът му Тенчо Тенев. Сегашната партида табели ще стигне до 15-20 януари, а след това ще бъде обявена нова процедура. По думите на Тенев тя отнема около седмица.

Прочетено: 781