Управлението на парите от Европейския съюз ще бъде значително по-централизирано. По предложение на вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова досегашните три дирекции в Министерския съвет, ангажирани с програмирането на европейските средства, с мониторинга им и със системите за тяхното управление, се обединяват в "Централно координационно звено". Задачата на новата структура ще е да "поддържа връзка с Еврокомисията и да й предоставя информация, да координира действията на другите органи и да насърчава хармонизираното прилагане на приложимото право". Освен това тя ще планира и програмира политиките, ще следи за ефекта от разходваните средствата и ще извършва анализ и текущ мониторинг на системата за управление на европейските фондове.

Въпросът е дали тази централизация ще спомогне за по-доброто управление на оперативните програми, или просто властта иска да държи изкъсо европейските милиарди? Засега е известно само, че създаването на звеното няма да доведе до промени в числеността на администрацията. Всичките 59 служители на трите обединени дирекции, включително и началниците, ще запазят работата си. Което пък поставя въпроса: кой точно от тримата директори ще застане начело на екипа?

Все пак ще бъдат назначени и нови бюрократи. Мотивът е, че имало много пари за усвояване по новата оперативна програма "Добро управление" и трябвало да се осигури "адекватно обезпечаване с необходимия човешки ресурс на бъдещите проектни дейности по реализация на заложените мерки". По принцип в подобно намерение няма нищо лошо, стига само преди няколко месеца да не бе създаден специален отдел за тази цел. Става дума за звеното "Управление на проекти", което е на пряко подчинение на главния секретар на правителството, и основната му функция е да подпомага другите административни звена при подготовката и представянето на проектните предложения, с които кабинетът кандидатства по европейските програми. Във въпросния отдел работят четирима души - напълно достатъчно, при положение че не те ще изпълняват проектите, а само ще организират подготовката на документацията за обществените поръчки и ще осигуряват взаимодействието на чиновниците от "Дондуков" №1 с органите за управление и контрол на програмите. Промени в ангажиментите им не се предвиждат, но щатът ще бъде утроен, след като в отдела бъдат назначени нови десет сътрудници. Така щатните служители към правителството ще станат 483.

Прочетено: 1166