На интер­нет страницата на НАП вече са пуб­ликувани годиш­ните дек­ларации за облагане на доходите на физичес­ките лица и за кор­поратив­ните данъци.

Припом­няме, че срокът за подаване на дек­ларации за облагане на доходите изтича на 3 май 2016 година.

Подаването на данъчни дек­ларации може да става по елек­т­ронен път, за което е необ­ходим пер­сонален иден­тификационен код за граж­дани и елек­т­ронен под­пис за фирми. Получаваме 5 % отс­тъпка от данък доходи, ако подадем данъч­ната си дек­ларация онлайн до 31 март догодина и нямаме дъл­гове към дър­жавата, уточ­ниха от приход­ната аген­ция. Край­ният срок за подаването на дек­ларацията от граж­даните през 2016 година е 3 май, защото има струп­ване на почивни дни в края на април, обяс­ниха от НАП.

По отношение на кор­поратив­ната дек­ларация, която се подава от фир­мите, срокът е в края на март, напомни говорителят на данъч­ните Росен Бъч­варов. Дек­ларацията за доходите на физичес­ките лице, може да се подаде онлайн, като това най-лесно става с пер­сонален иден­тификационен код, който издава Аген­цията. Пер­сонален код може да се вземе от всеки офис на НАП без­п­латно, като се издава за няколко минути. С него е въз­можно не само да се подадат данъчни дек­ларации, но и да се прави цяла група справки за задъл­жения, даване на удос­товерения и много други елек­т­ронни услуги. Кор­поратив­ните дек­ларации се подават с елек­т­ронен под­пис.

Има редица данъчни облек­чения, като през 2016 година има и някои нови, най-същественото от които е т. нар. данъчно облек­чение за деца.

До края на декем­ври се полза при работодател, което е по-бързо и по-удобно по наше мнение, но този, който не го е изпол­з­вал през работодателя и без­д­руго ще подава дек­ларация, може да пол­зва новото данъчно облек­чение за деца.

Същес­т­вуват и данъчни облек­чения за дарения и други, поз­нати от предишни години като това за ипотечни кредити, допъл­нително здравно осигуряване, зас­т­раховки “Живот“ и така нататък“, обясни говорителят на приход­ната аген­ция.

Бъч­варов поясни, че фор­мулярите са в същия вид като миналата година, след като бяха оптимизирани като обем. Има две алтер­нативни услуги — дек­ларация по бар­код — нещо, което ще се пос­тараем да пус­нем през януари, и рес­пек­тивно самата онлайн сис­тема за подаване — било с елек­т­ронен под­пис, било с ПИК, в която всъщ­ност попъл­ването е улес­нено и кал­кулациите се извър­ш­ват автоматично, припомни Бъч­варов.

Ако физически лица са получавали доход извън трудовия в пос­лед­ните три месеца на годината, нап­ример хонорари, и работодателя ги е удър­жал, това не освобож­дава дек­ларатора от подаване на данъчна дек­ларация.

Прочетено: 1934