Международните петролни пазари са подложени на нов силен натиск от продажби, като цената на петрола сорт брент удари поредно 11-годишно дъно поради подновени опасения относно свръхпредлагането на "черното злато".

В началото на търговията в сряда имаше предпазливо повишение на цените на ключовата суровина след снощни данни на Американският петролен институт (API), показващи изненадващ спад на петролните запаси на САЩ с 5,6 млн. барела за седмицата до 1-ви януари. Последва обръщане на посоката и фючърсите с доставка през февруари на петрола сорт брент се понижиха с над 2% до ново 11-годишно дъно от 35,52 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол паднаха с 1,45% към ниво от 35,42 долара и на този етап продължават да задържат над 6-годишното дъно от 33,98 долара, ударено на 21-ви декември 2015-а година.

Ескалиралото в последните дни напрежение между Саудитска Арабия и Иран не успява да окаже подкрепа за петролните цени, тъй като според редица анализатори това слага край на спекулациите, че страните-членки на ОПЕК (сред които са и двете държави) могат в скоро време да постигнат споразумение относно съкращаване на добивните квоти в опит да стабилизират пазара на "черното злато".

Негативно влияние върху петролните цени оказа и поскъпващият долар към едномесечни върхове, както и информация на Platts China Oil Analytics, според която потреблението на петрол в Китай е нараснало през ноември 2015-а година с едва 1,5% до около 10,95 млн. барела на ден, представляващо най-слабо повишение от миналия февруари. В същото време компанията Platts очаква общото китайско потребление на "черното злато" за цялата изминала година да отчете слаб растеж от 5,5% на годишна база или с около 581 хиляди барела дневно. Това сякаш потвърждава опасенията на глобалните инвеститори, че слабото представяне на икономиката на Китай ще остане друг важен фактор, ограничаващ цените на петрола.

Днес вниманието на участниците на пазарите на суровини ще бъде насочено към официалните данни за седмичните петролни запаси в САЩ на Енергийната информационна администрация (EIA), които ще бъдат оповестени от 17:30 ч.

Прочетено: 530