Общинското дружество "Метрополитен" търси изпълнител за още една метростанция и тунелен участък с дължина 630 м. Отсечката е част от новия трети метродиаметър, който ще свързва кв. "Васил Левски" с Горна Баня. Съвсем скоро ще започне изграждането на неговата централна част – от Красно село до парка "Заимов". Настоящата поръчка е за продължението от "Заимов" до бул. Ботевградско шосе". Тя включва изграждането на една метростанция (МС5) и 630 км двупътен тунел, който ще минава под жп линиите на "Подуене". Прогнозната цена е 45 млн. лева.

Новият лъч

Централната част на третия лъч на метрото е с дължина 7 км, разделена е на три лота с различни изпълнители, договорите с които бяха подписани в края на септември. Те ще изградят седем станции на метрото, а подземните участъци ще се изпълнят отделно – от обединение "Дву" с участници турската "Доуш иншаат ве тиджарет" и местните "Виа конструкт груп" и "Ултрастрой". Срокът за изграждането им е четири години, а цената – над 400 млн. лева без ДДС.

По-голяма част от новите 7 километра ще се изграждат по щитов метод, който беше използван и за строежа на метрото в центъра на София. При него тунелите се изкопават с машина – огромен стоманен цилиндър. Само за участъка при метростанция "Орлов мост" ще се използва австрийският метод, при който се работи на отделни малки участъци.

Поръчката

Поръчката за Метростанция 5 и отсечката от Малък градски театър до "Ботевградско шосе" се обявява отделно именно защото ще се изгражда по друг способ – нов австрийски тунелен метод. Интересното е, че линията на метрото в района на "Подуене" ще има "служебна връзка" с минаващата отгоре жп мрежа, която ще се използва за вкарване на метровлакчета.

Избраният изпълнител трябва да изготви проект и да изпълни строителството в срок не по-дълъг от три години. Идеята е тази метростанция и тунел да са готови заедно с останалите от Първи (централен) етап на третия лъч на метрото.

Този етап е включен в новата оперативна програма "Транспорт", а за изграждането на останалите два общината прогнозира, че ще са необходими около 160 млн. евро. За тях все още не е осигурено финансиране. Участъците от метрото в посока "Горна Баня" и ж.к Левски са планирани за 2017 г. Досега в софийското метро са инвестирани около 2 млрд. лева, предимно субсидии от Европейския съюз.

вж. ПЪЛНИЯ ТЕКСТ

Прочетено: 6363